Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Nina is drie en legt uit hoe je een alpaca het beste aait

Voor Nina (3) is het de normaalste zaak van de wereld dat ze met haar zus Evi (4) opgroeit tussen ruim zestig alpaca’s. Hun ouders Willem-Mathijs (37) en Anne (35) runnen een alpacafarm in Vorstenbosch, Noord-Brabant.

Advertentie

Als op het kinderdagverblijf van Nina iemand jarig is, mag je huisdier gezellig een dagje mee. In Nina’s geval is dat geen hond, kat of cavia, maar een heuse alpaca. Apetrots doet ze voor hoe je een alpaca moet aaien. Over hun rug, en niet bij de billen, daar schrikken ze van. En als je rustig voor ze uit loopt, kun je zo een rondje om het plein met ze wandelen.

Alpacaboerin

Ze helpt met brokjes voeren, de fles geven en hooi bijvullen. Ze weet precies hoe het moet, want haar hele babytijd keek ze vanuit de draagzak toe terwijl haar ouders hard werkten in de stallen. En nu ze groot is, kan ze het allemaal zelf.

Fles geven

Vooral de pasgeboren alpacaveulens vindt Nina reuze interessant. Vorig jaar werd Boreas geboren. Zijn moeder gaf hem geen melk, dus moest hij zes maanden lang met de fles gevoed worden. De tweejarige Nina was daar wel voor te porren. Terwijl ze Boreas de fles gaf, overlaadde ze hem met kusjes en knuffels.

Geen baby meer

En toen Boreas na een halfjaar de fles niet meer nodig had, was Nina niet verdrietig. Zo was het bij haar immers ook gegaan en als ware alpacaboerin was ze trots op het resultaat: ‘Is geen baby meer, hoeft geen fles meer.’

Advertentie

Knuffeltactiek

Inmiddels staat Boreas tussen alle andere alpaca’s in de wei. Nina doet enorm haar best om van elke alpaca de naam te onthouden. Dat lukt nog niet helemaal. Is ook lastig: als ze geschoren zijn, zien ze er weer helemaal anders uit. Maar Boreas weet ze er altijd uit te pikken. Nina mag niet alleen de wei in om hem te knuffelen, maar daar heeft ze iets op gevonden. Als ze met brokjes bij het hek staat, komt Boreas altijd meteen op haar afrennen. En als ze ’m eenmaal vastheeft, laat ze niet snel los.

Snel vergeven

Wel doet ze altijd voorzichtig. Toen ze dat een keer niet was, kreeg ze namelijk meteen een trap. Schrok ze van, en de alpaca’s waren even niet meer lief. Maar als echte dierenvriend kon ze natuurlijk niet lang boos zijn en was het incident snel vergeven.

Peuterpraat

Overigens is Nina’s dierenliefde niet beperkt tot alpaca’s: thuis hebben ze ook nog twee katten, vijf kittens, vier konijnen, vijf cavia’s en vijf kippen. Tussen al die dieren is Nina helemaal in haar element. Ze kan er uren tegen kletsen. Vader Willem-Mathijs probeert weleens iets van de ‘gesprekken’ op te vangen, maar hij kan weinig maken van die fantasierijke peuterpraat.

Trots als een pauw

Dit weekend komt een leidster van het kinderdagverblijf langs op de boerderij. Na al Nina’s enthousiaste verhalen wilde ze de boerderij zelf ook een keer zien. Nina stuitert al dagen van enthousiasme. Het voeren, aaien, wandelen en knuffelen met de alpaca’s vindt ze het allerleukste wat er is. En dat aan anderen laten zien, maakt haar dan weer zo trots als een pauw.

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. Interview: Maartje Schouwstra. Fotografie: Kim Krijnen.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.