Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Nina Pierson: 'Zorg voor jezelf én laat je verzorgen'

Ze deelt al veel van haar gezinsleven op social media, maar deze influencer gaat nu nog een stapje verder met een eigen boek. Nina Pierson over hoe ze andere ouders hoopt te helpen.

Nina Pierson (33) is moeder van Bodi (1) en Ella (3,5). Ze is oprichter en mede-eigenaar van saladebar SLA én schreef het boek Mama’en, dat eind februari verschijnt.

Advertentie

Boek vol tools voor moeders

‘Een pasgeboren baby heeft maar twee dingen nodig: liefdevolle aandacht en melk. Toch zijn we in onze samenleving vooral gefocust op de baby en niet zo op de moeder. Dat vind ik een gemis en zo kwam ik op het idee voor mijn boek. Het gaat over de bijzondere transitie die je doormaakt als je moeder wordt. Wat er allemaal met je baby gebeurt tijdens de zwangerschap stip ik aan, maar in vogelvlucht. Mijn focus ligt op wat er voor jou als vrouw verandert. In je lichaam, geest en op spiritueel vlak. Eigenlijk is dit boek een gereedschapskist vol tools, van traditionele wijsheden tot moderne inzichten en praktische oefeningen. Ik heb onderzoek gedaan, mensen geïnterviewd en uiteindelijk is dit verzamelwerk ontstaan.

Lees ook: Rachel vraagt door: ‘Hoe heeft het moederschap jouw leven veranderd?’

Goed voorbereiden

In mijn boek deel ik ook eigen inzichten en ervaringen. Ik vond het een interessant inzicht dat de geboorte in onze maatschappij steeds meer als een medische gebeurtenis wordt gezien, terwijl het iets compleet natuurlijks is. Zelf ben ik twee keer thuis bevallen, maar dat wil niet zeggen dat ik ervoor pleit dat iedereen dat moet doen. Ik pleit er wel voor dat vrouwen ‘actief’ bevallen. Dat we ons inlezen en goed voorbereiden. Het is jouw bevalling en jouw lichaam, dat mag leidend zijn. De meeste bevaltrauma’s ontstaan door een gevoel van machteloosheid over een beslissing die wordt gemaakt. Pak dus de controle en weet welke keuzes je hebt – ook als het anders loopt.

nina pierson

Moederzorg

Een ander belangrijk punt vind ik moederzorg in de kraamtijd. Zorg voor de moeder is geen luxe, maar een noodzaak. Het herstel in de eerste veertig dagen na je bevalling is bepalend voor je welzijn de komende veertig jaar. Neem dus je rust, en ga bijvoorbeeld liever drie weken níét naar buiten dan te snel. Ik ben na de geboorte van Bodi drie weken niet buiten geweest en voelde me zo veel sterker daarna.

Lees ook: De eerste keer naar buiten met je baby

Verzorg jezelf

Durf de kraamvisite te vragen of ze iets te eten meebrengen, of vraag een postpartumbehandeling in plaats van een babyshower, zoals ik die cadeau kreeg van mijn moeder. Een massage met Thaise stempelkussens, een stoombad met helende kruiden voor je vagina en buikbinding zodat je organen sneller weer op hun plek komen. Ik vond het heel fijn, maar doe vooral wat voor jou goed voelt. Als je maar voor jezelf zorgt en je laat verzorgen. En misschien wel het belangrijkste wat ik hoop dat vrouwen voelen die mijn boek dichtslaan: heb vertrouwen in jezelf. Want wát zijn wij vrouwen sterk.’

Lees ook: Het moederschap in 7 super herkenbare tekeningen

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interviews: Milou van der Will. Productie: colorenco. Fotografie: Kim Krijnen. Styling: Paula Schouten. Visagie: Corinne van der Heijden.