Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

NIP-test blijft in elk geval tot 2023 voor alle zwangeren beschikbaar

Ben je zwanger dan kun je er via de NIP-test achterkomen of je kind een syndroom heeft. Deze bloedtest is nog in de onderzoeksfase en er zou volgend jaar een einde komen aan de studie. Nu is er besloten om de NIP-test nog zeker drie jaar langer aan te bieden aan zwangere vrouwen.

In Nederland krijgen zwangere vrouwen de keuze of ze wel of geen prenatale screening willen laten uitvoeren. Als ze daartoe besluiten, kunnen zij kiezen tussen de combinatietest en de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). De NIPT is een bloedonderzoek waarmee je tijdens je zwangerschap kunt laten onderzoeken, hoe groot de kans is dat de baby in je buik downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Zowel de kosten voor NIPT als de combinatietest moet je zelf betalen. De NIPT kost € 175 en de combinatietest € 168 (soms gedekt door een aanvullende verzekering).

Advertentie

Lees ook: Combinatietest of NIPT: de verschillen

Verlenging van de proeftijd

Als je kiest voor NIPT, doe je mee aan een studie. Je moet toestemming geven dat onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken. Dit geef je aan door een formulier te tekenen. Ook de verloskundige of gynaecoloog tekent dit formulier. Je krijgt een kopie van het formulier mee naar huis, zodat je weet waar je voor hebt getekend. De studie zou eigenlijk in april 2020 aflopen, maar al in het regeerakkoord gaf het kabinet-Rutte III aan dat de NIPT beschikbaar zou blijven na het aflopen van de proefperiode. Hoe lang was vooralsnog niet helder, maar nu is besloten dat de studie met drie jaar wordt verlengd.

Blij met de verlenging

‘Ik kan bevestigen dat wij van het ministerie hebben gehoord dat deze studie wordt verlengd tot 1 april 2023,’ zegt een woordvoerder van het NIP-testconsortium, dat bestaat uit verloskundig zorgverleners, laboratoriumspecialisten en betrokkenen van medische centra en zorgpartijen. Het consortium zegt blij te zijn met deze verlenging en de intentie van het ministerie om de NIP-test aan te blijven bieden aan alle zwangere vrouwen die dat wensen. ‘Wij zien de verlenging als een teken van vertrouwen in de manier waarop NIPT in Nederland door ons wordt aangeboden.’

Lees ook: Verdwijnen van 13-wekenecho’s is onwenselijk, waarschuwt hoogleraar

NIPT erg gewild

De NIPT is gewild. In het eerste jaar, eindigend op 1 april 2018, lieten ongeveer 73.000 zwangeren de test doen; 42 procent van alle zwangere vrouwen, 3 procent van de zwangeren deed de combinatietest. Voorlopige cijfers over het tweede jaar laten zien dat het aantal deelnemers aan de NIPT ongeveer gelijk is gebleven. Zo werkt de NIPT-test.

Bron: AD Beeld: Shutterstock