Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

NIPT straks voor alle zwangeren

De kans is groot dat de NIP-test (NIPT) straks voor iedereen beschikbaar wordt gemaakt. Nieuw internationaal onderzoek laat zien dat de test voor chromosomale afwijkingen zoals het syndroom van Down betrouwbaar is voor alle zwangere vrouwen. Tot nu toe kwamen alleen vrouwen met een verhoogd risico in aanmerking voor de test.

Advertentie

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. De test bestaat uit een bloedonderzoek waarmee een aantal ernstige afwijkingen kunnen worden opgespoord. Voordeel van NIPT is dat de test geen risico’s met zich meebrengt voor moeder en baby.

Proefperiode

Sinds april 2014 loopt er in Nederland een proef waarbij een beperkt deel van de zwangere vrouwen gebruik mag maken van NIPT. Minister Schippers van Volksgezondheid was nog niet overtuigd van de betrouwbaarheid van de test. Vrouwen moeten eerst de combinatietest laten doen en als daaruit blijkt dat er een verhoogd risico is dat hun baby een afwijking heeft, kan de NIP-test uitsluitsel geven. Eerder konden deze vrouwen al zekerheid krijgen door een vruchtwaterpunctie of vlokkentest, maar die onderzoeken geven een kleine kans op een miskraam.

Studie

Een studie onder 15.841 vrouwen in Europa, de VS en Canada heeft nu aangetoond dat de NIP-test zeer betrouwbaar is. De test spoort bijna alle gevallen van downsyndroom op en bij een positieve uitslag is er bijna altijd sprake van Down. Deze resultaten komen op een handig moment, want er ligt een verzoek bij de minister om de test voor alle zwangere vrouwen beschikbaar te stellen. De Gezondheidsraad beoordeelt dit verzoek en zal de nieuwste onderzoeksresultaten waarschijnlijk meenemen in haar beslissing.

Eerder zekerheid

NIPT is niet alleen een vooruitgang omdat er geen risico’s aan verbonden zijn, maar ook omdat je de test al vroeg in de zwangerschap kunt doen (vanaf 10 weken, de combinatietest kan alleen tussen week 11 en 14 worden gedaan). Vrouwen hebben zo eerder zekerheid. Bovendien, als aanstaande ouders op basis van de uitslag besluiten hun zwangerschap af te breken, kunnen ze dat al vroeg in de zwangerschap doen. Nu hebben vrouwen soms pas uitsluitsel als ze de baby al voelen bewegen.

Advertentie

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: LUMC – Foto: Bas de Meijer/Hollandse Hoogte

Lees meer:

5 vragen en antwoorden over NIPT

Prenatale diagnostiek

Prenatale screening

Advertentie

Wil ik mijn kind laten onderzoeken?

Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier