Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Nog gelukkiger als moeder: 9 tips!

Hoe te gek het ook is om moeder* te zijn, af en toe is het ook stressvol. Deze tips helpen je om te relaxen, zodat je nog meer van alles geniet.

*Overal waar ‘moeder’ staat, kun je ook ‘vader’ invullen. De boodschap blijft gelijk. 

  1. Waardeer jezelf als moeder. Jij bent, samen met je partner, de belangrijkste persoon in het leven van je kind. Je doet ertoe en wat je doet, is essentieel.
  2. Realiseer je dat frustratie er soms bij hoort. Dat betekent niet dat je een slechte moeder bent. Accepteer het, lach erom als het lukt en ga weer door.
  3. Slaap wanneer je kunt en al lig je er (een keer) om 20:00 uur in, probeer je uren nachtrust te pakken. ‘Al zou je 60.000 euro meer verdienen per jaar, dat heeft minder effect op je geluksgevoel dan iedere nacht een uur extra slaap,’ aldus de Amerikaanse psycholoog Norbert Schwarz. Wat ook goed helpt: de powernap. Met 26 minuten slaap kan je efficiëntie namelijk al met 34% verbeteren.
  4. Knuffel, zoen, vraag je partner of-ie even over je rug wil aaien, al is het twee minuten tussen de bedrijven door. Fysiek contact zorgt voor de aanmaak van oxytocine en dat ontspant. Lees hier meer over de bijzondere werking van dit knuffelhormoon.
  5. Probeer op frustrerende momenten naar de lange termijn te kijken. Hoe wil je dat je kinderen terugdenken aan hun jeugd? En hoe erg is het dan dat het huis een bende is omdat ze met jou willen stoeien of spelen?
  6. Doe in de spaarzame uurtjes dat jullie met z’n tweeën zijn iets met je partner waar jullie allebei van genieten. Of wat jullie ‘vroeger’ graag samen deden. Zo maak je echt contact.
  7. Zie de dag als een aaneenschakeling van momenten en kijk bewust van welke je kunt genieten. Zo leg je jezelf niet de druk op dat je dag ‘leuk moet zijn’, maar ga je steeds meer stilstaan bij de fijne kleine dingen. Maak een latte voor jezelf en kijk hoe je kind met je lepeltje speelt. Wat doen die mollige vingertjes ermee? Geluk kan soms simpel zijn.
  8. Probeer van de routinedingen iets leuks te maken. Een gekke bek trekken is vaak al genoeg. Grote kans dat je kind graag meewerkt, waardoor het je minder energie kost.
  9. Spreek af met vriendinnen. Bel ze desnoods. Bijkletsen, de herkenning en waardering, een halfuur ouderwets lachen: het ontspant allemaal. Vriendschappen onderhouden nadat je moeder bent geworden, zo doe je dat.