Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nog veiliger op pad met dit nieuwe autostoeltje met airbags

Het is een van de eerste dingen die we voor onze kinderen kopen: een autostoeltje. En daar wordt door de meeste ouders niet op bezuinigd. Het gaat tenslotte om het veilig vervoeren van je kostbaarste 'bezit'. Vanaf nu kan je zoon of dochter nóg veiliger mee het verkeer in. Maxi-Cosi presenteert: een autostoeltje met airbags.

Dit top of the bill stoeltje is geschikt voor kinderen van 61 tot 105 centimeter en vanaf volgende week te koop. Eerlijk is eerlijk, wij schrokken wel even van de prijs. Het stoeltje kost zo’n 649 euro. Dat is 200 euro meer dan een ‘gewone’ stoel zónder airbags. Maar goed, daar staat dus wel tegenover dat je kind nog beter beschermd is, mocht je onverhoopt bij een botsing betrokken raken.

Advertentie

Hoe werkt het?

Er is ruim vier jaar gewerkt aan het stoeltje, maar dan heb je ook wat volgens de fabrikant.  Het werkt als volgt: in de gordels van het autostoeltje zitten twee mini-airbags verstopt. Bij een botsing worden die in een fractie van een seconde gevuld met koude lucht en vangen ze het hoofd en de nek van je kind op.

Het stoeltje is uitvoerig getest. Zo deed het bedrijf crashtests met ‘nep-kinderen’ van 1,5 jaar oud. Hieruit blijkt dat er zo’n 55% minder kracht op de nekwervels wordt uitgeoefend, in vergelijking met hetzelfde autostoeltje zónder airbags. Bij kinderen van een jaar of drie, die al een wat sterkere nek hebben, is de impact op de nek zo’n 34 tot 44% minder. Uit de test blijkt verder dat het nieuwe stoeltje ervoor zorgt dat bij een aanrijding het hoofd minder ver naar voren schiet, waardoor de kans kleiner is dat het de stoel ervoor raakt.

Auto-ongelukken met kinderen

Denk je: leuke gadget, maar wel mega duur en hoe groot is de kans dat je een ongeluk krijgt? Snappen we. Maar wist je dat elk jaar zo’n tweehonderd baby’s en peuters op de eerste hulp belanden na een auto-ongeluk? Dit blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Zo’n autostoeltje met airbags kan dus veel leed voorkomen. En nee, we hebben geen aandelen in het stoeltje of deal met Maxi-Cosi. We vinden het oprecht een goede (lees: veilige) uitvinding, dit nieuwe autostoeltje. Al is het in dit geval wel even flink sparen.