Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

kinderen krijgen goed voor geheugen
door

Nooit meer iets vergeten? Kinderen krijgen is goed voor je geheugen

Naar de supermarkt gaan zonder boodschappenlijstje en tóch thuiskomen met alle producten die je moest hebben. Een goed geheugen hoef je helemaal niet te trainen: kinderen krijgen 'does the trick'.

Terwijl je tijdens je zwangerschap dagelijks met een wazig hoofd rondliep en steeds de juiste woorden niet kon vormen (bedankt, zwangerschapsdementie), wordt dat later ruimschoots goedgemaakt. Kinderen krijgen heeft een gunstig effect op je geheugen, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Oslo. Vrouwen die een kind op de wereld hebben gezet, blijken een ‘jonger’ brein te hebben dan vrouwen die kinderloos zijn.

Advertentie

Lees ook: 5 oorzaken van zwangerschapsdementie

Kinderen houden je brein jong

Voor het onderzoek zijn er MRI-scans van meer dan 12.000 vrouwen onder de loep genomen. Onderzoekers analyseerden de hersenen op basis van hun totale grijze massa en volume, ze keken daarbij vooral naar de gebieden die belangrijk zijn voor het geheugen. Daaruit blijkt dat het brein van moeders ongeveer zes maanden jonger is dan vrouwen die geen kinderen hebben en even oud zijn. Dit komt door het zwangerschapshormoon oestrogeen. Dit hormoon heeft niet alleen een positief effect op je zwangerschap, maar werkt ook beschermend tegen hersenveroudering.

Lees ook: Hoe werkt het geheugen van je kind?

Profijt tot op latere leeftijd

Hoewel je dus misschien verwacht dat je geheugen achteruit gaat zodra je een kind krijgt, mede door het slaapgebrek de eerste jaren, blijkt het tegendeel dus waar. Kinderen krijgen maakt je mentaal scherper. En daar heb je lang profijt van: zelfs op middelbare leeftijd zijn de hersenen van moeders tot zes maanden jonger dan die van vrouwen die geen kinderen hebben. Geen MAX-geheugentrainer voor jou dus.

Bron: HLN.be – Beeld: Shutterstock