Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom veel gezinnen niet aan ontbijten toekomen (en wat je hieraan kunt doen)

Kinderen die niet op willen staan, schoenen die (weer!) kwijt zijn een peuter die zich gillend op de grond stort omdat hij dezelfde trui als gisteren aan wil (die natuurlijk net in de was zit). Komt het je bekend voor? Join the club! Volgens recent onderzoek ziet het merendeel van de ouders de ochtend als een stressmoment. Met als gevolg dat het ontbijt er vaak bij inschiet.

Advertentie

De studie werd onder 1000 ouders en hun kinderen uitgevoerd in opdracht van een Britse stroopmerk Lyle’s Golden Syrup. Manager Sara Metcalfe: ‘Het ontbijt wordt traditioneel beschouwd als de belangrijkste maaltijd van de dag, maar door een eindeloze lijst met dingen die we ’s ochtends moeten doen, wordt het vaak overgeslagen. Met kinderen die rondrennen, is het nou eenmaal een flinke uitdaging om iedereen samen te laten zitten en eten.’

Lees ook: 21x zo ziet een ochtend eruit met een peuter

Boterham in de hand

Niet zo gek dus dat gezinnen gemiddeld maar twee van de vijf werkdagen samen ontbijten en hun ontbijt binnen tien minuten naar binnen proppen. Vijftien procent eet zelfs nooit de eerste maaltijd van de dag samen. En 62 procent van de ouders haalt zelfs onderweg naar zijn werk wat te eten. Als ze al wat eten want gemiddeld slaan ouders volgens de onderzoekers zo’n twee keer per week helemaal het ontbijt over. Ook kinderen eten vaak pas wat onderweg: een derde van de ouders geeft toe dat ze hun kind op weg naar school een boterham laten eten, zodat ze de dag niet op een lege maag beginnen. Noodgedwongen want uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de vaders en moeders – en de helft van de kinderen – zou willen dat ze ’s ochtends rustig met z’n allen konden ontbijten.

Lees ook: Zo overleef je de spitsuren als moeder

Top 10 oorzaken van ochtendstress

Dit zijn volgens het onderzoek de belangrijkste redenen dat veel ouders de ochtend het minst fijne moment van de dag vinden als het gaat om het gezinsleven en het ontbijt er vaak bij inschiet.

Advertentie
  1. Kinderen willen hun bed niet uit
  2. Kinderen aankleden is gedoe
  3. Op tijd de deur uit gaan is een struggle
  4. Kinderen hun tanden (laten) poetsen ook…
  5. Ontbijt maken voor iedereen
  6. Het vinden van zoekgeraakte items zoals schooltassen of schoenen
  7. Kinderen hun schoenen aan laten trekken
  8. Klaarmaken voor de dag
  9. Kinderen die een driftbui hebben
  10. Te lang snoozen

Goed om te weten: Waarom is ontbijten belangrijk voor je kind?

Simpele oplossing

Volgens psycholoog Honey Langcaster-James is het zonde dat gezinnen niet of nauwelijks gezamenlijk ontbijten. ‘Het hedendaagse gezinsleven is behoorlijk hectisch en dit onderzoek toont aan dat dit meer dan ooit zijn tol eist. Toch is het ontzettend belangrijk dat gezinnen de tijd nemen om samen te ontbijten. Samen eten heeft namelijk grote emotionele en psychische voordelen en moet niet onderschat worden.’ Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

De oplossing is volgens Metcalfe simpel. “s Ochtends vijftien minuten eerder opstaan kan een wereld van verschil maken.’ Nu is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan… Kijk dus vooral ook nog even naar deze tips die ook kunnen zorgen voor minder ochtendstress en zo hopelijk meer tijd om gezellig samen te ontbijten.

Bron: The Sun – beeld: Shutterstock

Advertentie