Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

OMT adviseert: scholen een week eerder met kerstvakantie

In een vandaag gepubliceerd advies schrijft het Outbreak Management Team (OMT) dat basisscholen een week eerder moeten sluiten om zo besmettingen bij ouderen te voorkomen.

Advertentie

Omdat de kerstvakantie dit jaar laat van start gaat, namelijk op 24 december, is de kans daarmee groot dat kinderen een eventuele corona besmetting meenemen van school naar familie met de feestdagen. Om dit te voorkomen wil het OMT dat alle basisscholen in Nederland een week eerder de deuren sluiten, namelijk op 17 december.

Gezinsbubbel

Door een week eerder met vakantie te gaan, kan ‘men in de eigen gezinsbubbel blijven’ tot Kerst, schrijft het OMT. Daar is minder kans op besmettingen dan op school. Scholen zijn op dit moment een grote besmettingsbron. De maatregel schiet echter zijn doel voorbij als ouders in die week opa en oma vragen om de opvang te verzorgen.

Zelftesten voor alle kinderen

Ook merkt het OMT op dat het vorige advies niet goed wordt opgevolgd: kinderen vanaf groep 6 van de basisschool wordt geadviseerd nu twee keer per week een zelftest te doen, terwijl het OMT dat voor alle basisschoolkinderen aanraadde.

Persconferentie

Of het demissionair kabinet het advies van het OMT opvolgt is nog niet bekend. 14 december staat de eerstvolgende persconferentie gepland, maar als bovenstaande suggestie er doorkomt, horen scholen en ouders dit naar alle waarschijnlijkheid eerder.

Advertentie

Bron: de Volkskrant, Tweedekamer.nl Beeld: Getty Images.