Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Onder de 16 jaar geen Facebook

Mam, mag ik op Facebook? Heeft jouw kind deze vraag al gesteld, of duurt het nog wel even? In ieder geval is het alvast goed om te weten dat jongeren onder de 16 jaar vanaf 2018 toestemming van hun ouders nodig hebben om een account aan te maken.

Dit heeft het Europees Parlement besloten. Over twee jaar wordt een wet aangenomen waarin staat dat kinderen onder de 16 jaar niet zelf een account kunnen aanmaken, maar daarvoor toestemming nodig hebben.

Advertentie

Op dit moment kan ieder kind een account aanmaken op social media zoals Facebook, Twitter of Instagram. Een speciale wet over op welke leeftijd je als kind een account mag aanmaken, bestaat niet. Algemeen wordt 13 jaar als leeftijdsgrens beschouwd, omdat de meeste websites jongere kinderen weigeren. Vanaf 2018 wordt die grens dus met drie jaar verhoogd.

Of er ook echt toezicht zal zijn op de nieuwe Europese regelgeving is nog maar de vraag. Kinderen kunnen ook simpel de leeftijdscontrole omzeilen door een andere geboortedatum op te geven. Toch wil het Europees Parlement dat internetbedrijven extra alert zijn of gebruikers over hun leeftijd liegen. Hoe ver ze daarin moeten gaan, is onduidelijk.

LEES OOK:

Auteur: Richt Kooistra – Bron: Ad.nl – Beeld: Shutterstock