Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Onderwijsraad: 'scholen bieden nog niet genoeg passend onderwijs'

Voor kinderen die extra zorg nodig hebben, zijn er nog niet voldoende scholen die deze benodigde begeleiding ook daadwerkelijk bieden. Scholen focussen zich nu op het duidelijk maken van welke hulp ze níet kunnen bieden, in plaats van leerkrachten bij te scholen.

Dat concludeert de Onderwijsraad in een advies aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dat maandag werd gepresenteerd.

Advertentie

Passend onderwijs op gewone scholen

Met bijgeschoold personeel kunnen kinderen met bijvoorbeeld ADHD of autisme beter in het reguliere onderwijs terecht. Passend onderwijs moet er namelijk toe leiden dat meer kinderen die extra zorg nodig hebben naar gewone scholen kunnen en naar een school gaan die bij ze past. Alleen leerlingen voor wie specifieke, voortdurende hulp nodig is, is er uiteraard speciaal onderwijs.

Oorspronkelijk voorstel

Oorspronkelijk was het voorstel dat in elke regio een school zou zijn die gespecialiseerd is in onderwijs voor kinderen met autisme, ADHD of diabetes. Zo hoeven niet alle scholen met specifieke hulpvragen om te kunnen gaan, maar zou er altijd een school zijn die een bepaalde groep leerlingen kan begeleiden.

Nauwelijks afspraken

De Onderwijsraad merkt nu dat er nauwelijks afspraken worden gemaakt over welke school zich voor welk type leerling specialiseert. Hierdoor verbetert de zorg voor deze kinderen nauwelijks. En daarom is het moeilijk om daadwerkelijk meer leerlingen op een gewone school te krijgen. Voor onder andere kinderen met gedragsproblemen is nog altijd bijna geen geschikte plek buiten het speciaal onderwijs. De Onderwijsraad eist daarom verbetering van de extra hulp die scholen bieden.

Bijscholing

Om dat voor elkaar te krijgen, moeten leerkrachten dringend worden bijgeschoold om te leren hoe ze alle verschillende kinderen het beste kunnen begeleiden. Nu ontbreekt deze expertise. Tegelijkertijd wordt de kennis vanuit het speciaal onderwijs onvoldoende benut door gewone scholen.

Ontduiking

Door het gebrek aan expertise zijn scholen soms geneigd de deur dicht te houden, waardoor ouders geen geschikte plek voor hun kinderen kunnen vinden. De Onderwijsinspectie kreeg 30 meldingen binnen over scholen die hun zorgplicht ontduiken. Hierop werden inspecteurs ingeschakeld. De scholen boden daarna wel een oplossing, maar dit moet teruggedrongen worden.

Staatssecretaris Dekker vroeg de Onderwijsinspectie harder in te grijpen als kinderen geen geschikte plek kregen. Maar, zo benadrukt een woordvoerder, niet alle ontduiking van de zorgplicht is zichtbaar voor de inspecteurs.

KIJK OOK: Waarom Finland het beste scoort qua onderwijs in westerse landen

MEER LEZEN?

Auteur: Noortje Molenaar – Bron: AD – Beeld: Shutterstock