Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Ingrijpen tijdens bevalling kan leiden tot gezondheidsproblemen kind'

Kinderen die geboren zijn via een keizersnede of waarbij de bevalling bijvoorbeeld moest worden ingeleid, hebben vaker gezondheidsproblemen dan kinderen die spontaan zijn geboren. Dat beweren onderzoekers naar aanleiding van een uitgebreide, internationale studie onder bijna een half miljoen gezonde Australische vrouwen en hun kinderen.

Minder gezondheidsproblemen

Uiteraard heb je het niet voor het kiezen of je kind op volledig ‘natuurlijke wijze’ wordt geboren, oftewel: vaginaal en zonder kunstmatige ingrepen zoals weeënopwekkers. Maar heb je het geluk dat jouw bevalling spontaan op gang komt en zonder ingrepen verloopt, dan zou dit wel eens een positieve invloed op de gezondheid van je kind kunnen hebben. Volgens de onderzoekers hebben kinderen die op een natuurlijke manier worden geboren namelijk minder gezondheidsproblemen in de eerste weken na de bevalling én in de eerste vijf jaar van hun leven, dan kinderen die geboren zijn via een keizersnede of waarbij de bevalling werd ingeleid.

Advertentie

Gevolgen op korte termijn

Voor het onderzoek werd de medische gegevens van bijna vijfhonderdduizend vrouwen die tussen 2000 en 2008 een baby kregen geanalyseerd. Ook werden hun kinderen na de bevalling vijf jaar lang gevolgd. Het blijkt dat het inleiden van de bevalling, het stimuleren van de weeënactiviteit én het gebruik van hulpmiddelen zoals een tang of vacuümpomp vooral op korte termijn een negatief effect kan hebben op de gezondheid van kinderen.

Kinderen van moeders die weeënopwekkers hebben gekregen, bij wie de bevalling werd ingeleid of waarbij bijvoorbeeld een vacuümpomp werd gebruikt tijdens de bevalling, blijken bijna drie keer zo vaak een vorm van geelzucht te hebben kort na de geboorte, dan kinderen die langs de natuurlijke weg zijn geboren.

Gevolgen op lange termijn

Geplande keizersneden en keizersnedes die met spoed uitgevoerd moeten worden, blijken vooral effect te hebben op de langere termijn. Op de korte termijn hebben dit soort ingrepen juist positieve effecten, zoals het voorkomen van zuurstofgebrek bij een baby.

Kinderen die na het inleiden van de bevalling én een spoedkeizersnede ter wereld gekomen zijn lopen bijna vier keer meer kans om in de eerste vijf jaar van hun leven eczeem te krijgen, dan kinderen die via de vaginale weg zijn geboren. De kans op een stofwisselingsziekte is voor kinderen die na een keizersnede geboren worden drie keer groter, dan voor baby’s die via natuurlijke weg ter wereld komen. Ook lopen baby’s die niet langs de natuurlijke weg zijn geboren meer kans op allerlei infecties, met name aan de luchtwegen.

Oorzaak stress?

Hoe het precies zit, weten de onderzoekers (nog) niet. Het zou te maken kunnen hebben met een gebrek of juist een overdosis aan geboortestress. De stress die bij een natuurlijk bevalling hoort zou een belangrijke rol spelen bij het programmeren van het immuunsysteem. Bij een keizersnede ontbreekt die stress. Bij het inleiden van de bevalling of het gebruik van weeënopwekkers is die stress groter. Mogelijk ontstaan er hierdoor fouten bij het programmeren van het immuunsysteem.

Advies aan artsen

Ook al is nog niet alles duidelijk, de onderzoekers geven artsen het dringende advies om vóór het inzetten van hulpmiddelen bij een bevalling of vóór het uitvoeren van een keizersnede, nog beter af te wegen wat de voors en tegens zijn. Al begrijpen ze uiteraard ook dat er soms geen keuze is: ‘Het staat natuurlijk vast dat er hele goede redenen kunnen zijn om in te grijpen bij een bevalling, bijvoorbeeld om een kindje te redden,’ zegt eerste auteur van de studie Lilian Peters, epidemioloog bij het VUmc en het UMCG.

Bron: NOS – Beeld: Shutterstock