Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kus erop
door

Onderzoek bevestigt: 'Kusje erop' werkt écht

Je kind komt thuis met een kapotte knie. Jij geeft er een kusje op, en op magische wijze lijkt de pijn te verdwijnen... Is bij jullie thuis 'kusje erop' ook een bekend fenomeen? Onderzoek heeft nu aangetoond dat dit écht werkt.

Advertentie

Onderzoek

Nu denk je misschien dat ‘kusje erop’ werkt vanwege het placebo-effect: je kind denkt dat het de pijn wegneemt en dus doet het dat ook. Dit is voor een deel waar. Een ‘kusje erop’ heeft daarnaast daadwerkelijk een genezend effect. Dit zit zo.

Lees ook: Onderzoek toont aan: kinderen laten meehelpen in het huishouden is goed voor hun hersenen

Speeksel

Uit onderzoek dat in 2017 werd gepubliceerd in Federation of American Societies for Experimental Biology blijkt dat speeksel een wondje sneller doet genezen. De onderzoeker toont aan dat speeksel een belangrijke factor is bij het helen van kleine wondjes en krasjes. Daarom genezen wonden in je mond ook sneller, dan wondjes op de rest van je lichaam.

Zie ook: Doe je kind een lol: haal een hond in huis

Kusje erop

Ook in het boek ‘Kusje erop‘ van huisarts Rutger Verhoeff en journalist Tijn Elferink wordt het fenomeen besproken. De auteurs geven in dit boek aan de hand van wetenschappelijke inzichten, gesprekken met experts en eigen experimenten hun oordeel. Elferink zegt in het AD: ‘Je voelt pijn minder als je op hetzelfde moment een ander gevoel ervaart. Harde pijnprikkels lopen via een andere baan dan de prikkels voor het fijnere tastgevoel. En het mooie is: de tastzenuwen zijn sneller.’

Advertentie

Heel veel kusjes

Maar hoe zit dat dan precies? Op de rest van de lichaam is het droger, waardoor er meer cellen afsterven dan nodig is. Het lichaam moet op die plekken harder werken om te genezen. Vocht bevordert de genezing, onder meer doordat de cellen zich daarbij sneller delen. Dus de volgende keer dat je kind thuis komt met een schaaf of een schram: gewoon weer heel veel kusjes erop. Het helpt!

Bron: Science Daily – Auteur: Tara Stokdijk

Ouders van Nu product – Baby Scheurkalender

Baby Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu