Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek bevestigt: tweede kind is stuk lastiger dan de eerste

Je hebt het allemaal al een keer meegemaakt, dus een tweede kind zal je vást een stuk makkelijker af gaan. Maar helaas, hetzelfde opvoedtrucje herhalen werkt niet. Sterker nog, het tweede kind stelt jouw geduld als hij wat ouder wordt vaak meer op de proef dan je eerste kind.

Misschien heb je wel gemerkt dat je tweede kind een stuk ondeugender is dan dat je van je oudste gewend bent. Expres de drinkbeker omgooien, op de knopjes van de afstandsbediening blijven drukken en plantjes uit de vensterbank trekken: het is typisch gedrag van een tweede kind. Hij is een stuk lastiger, wijst een onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology uit.

Advertentie

Lees ook: 22 dingen die je ontdekt als je tweede kind is geboren

Rebels gedrag

Dat je een stuk vaker ‘nee’ tegen je tweede moet zeggen, ligt dus niet aan jou. Het Amerikaanse onderzoek bevestigt dat de opvoeding van het tweede kind een grotere uitdaging is. Vooral als je tweede een jongen is. Die conclusie trokken ze nadat ze duizenden gezinnen met twee of meer kinderen bestudeerden. Het tweede kind blijkt vaker ondeugend, actiever en rebelser te zijn.

Sneller in de problemen

Het uitdagende gedrag brengt hem op latere leeftijd ook sneller in de problemen. Tweede kinderen hebben tot 40 procent meer kans dan hun broer of zus om de wet te overtreden. De onderzoekers verklaren dit doordat ouders minder aandacht hebben voor de tweede dan voor hun eerste. Ook nemen tweede kinderen het gedrag van hun broer of zus sneller over – en dus ook de fratsen.

Creatief en sociaal

Geen zorgen, er zijn ook genoeg positieve dingen te melden over een tweede kind. Ze zijn vaak creatiever en sneller zelfstandig dan het eerste kind. Ook is hij een sociaal persoon en vaak populair in de klas.

Lees ook: Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Bron: trendnieuws.nl – Beeld: Shutterstock