Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: buiten kantooruren werken, versterkt de band met de kinderen

Werk je niet van 9 tot 5, dan kan dat een behoorlijke uitdaging zijn als je een gezin met kinderen hebt. Toch kan het ook een positief effect op het kroost hebben als je geen standaard werktijden hebt, zo blijkt uit onderzoek.

Advertentie

Standaardbanen, waarbij je van 9 tot 5 werkt, worden langzaamaan zeldzamer. In Nederland werkt ongeveer 30 procent van de ouders op onregelmatige werktijden in de avond, nacht of in het weekend. De universiteit van Washington deed onderzoek naar het gedrag van kinderen in gezinnen waar een van beide ouders een baan heeft met niet-standaard werktijden.

Flexibiliteit

Er zijn in het verleden verschillende onderzoeken geweest, waarbij niet-standaard werktijden, met name bij eenoudergezinnen en lage inkomens in verband werd gebracht met gedragsproblemen bij kinderen. In tegenstelling tot de eerdere onderzoeken werd in deze Amerikaanse studie twee-oudergezinnen onder de loep genomen en nu blijkt dat het juist kan zorgen voor flexibiliteit en voor gedragsverbetering bij kinderen als een van de ouders buiten kantooruren werkt.

 

Nachtdienst

Uit de studie blijkt dat een moeder met nachtdiensten vooral in de jonge jaren voordelen oplevert bij zowel jongens als meisjes. Vaders met niet-standaard werktijden lijken vaker tot gedragswinst te leiden bij jongens. Een echte verklaring voor de resultaten hebben de onderzoekers niet, maar de aanname is dat ouders die regelmatig in nachtdiensten werken de boel thuis beter gestructureerd hebben (ze moeten wel) en vaak juist meer quality-time met hun kinderen hebben.

Consistentie

Wel toont het onderzoek aan dat het allemaal om draait om consistentie. Zodra van een vast schema wordt afgeweken, worden de negatieve effecten zichtbaar. Een schema dat van dag tot dag of van week tot week varieert kan het meest problematisch zijn voor kinderen. Kortom, stellen de onderzoekers, voed je samen kinderen op en werk een van jullie niet van 9 tot 5, maar wel volgens een vast schema, dan versterkt dit de band met de kinderen en loopt het bij jullie thuis waarschijnlijk op rolletjes.

Bron: University of Washington Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier