Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: deze factoren voorspellen je zwangerschapsduur

De uitgerekende datum is een schatting van wanneer je ongeveer zult bevallen. Het is geen garantie dat je ook echt op die datum bevalt. Sterker nog: minder dan vijf procent van de vrouwen bevalt op haar uitgerekende datum. Wat onderzoeken wel uitwijzen: er zijn meerdere factoren die je zwangerschapsduur voorspellen.

Hoewel de uitgerekende datum een moment is waar je maandenlang naartoe leeft, is het slechts een indicatie. De gemiddelde zwangerschap duurt namelijk tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus drie weken vóór en twee weken ná de uitgerekende datum. In die hele periode beval je niet te vroeg of te laat, maar gewoon ‘op tijd’.

Advertentie

Dat de lengte van een zwangerschap van nature sterk varieert is dus een feit. Toch zijn er verschillende onderzoeken, die zeggen dat je zwangerschapsduur te voorspellen is.

 1. Lengte

  In 2015 publiceert de Journal of Obstetrics and Gynaecology een onderzoek dat stelt dat de zwangerschap van vrouwen die korter zijn dan 1.65 meter, meestal korter duurt dan die van langere vrouwen. Het verschil werd berekend op vier tot vijf dagen. Ook hebben kleinere vrouwen vaker te maken met een vroeggeboorte.

  Tip: Leg al die bijzondere momenten van je zwangerschap vast in dit 9 maanden invulboek.

 2. Innesteling

  Uit een onderzoek van de National Institutes for Health uit 2013 blijkt dat al vlak na de conceptie de zwangerschapsduur mede bepaald wordt. Zo blijkt dat baby’s later geboren worden als de bevruchte eicel langer de tijd nodig had om in te nestelen. En zwangerschappen waarbij de hoeveelheid progesteron pas relatief laat toenam, duurden significant korter (gemiddeld twaalf dagen) dan zwangerschappen waarbij de hoeveelheid progesteron vroeg steeg.

 1. Leeftijd

  Ook je leeftijd kan iets zeggen over je zwangerschapsduur, zo blijkt uit onderzoek. Zo hebben oudere vrouwen vaak langere zwangerschappen, elk jaar voegt ongeveer één dag aan je zwangerschap toe.

 2. Gewicht

  Nog een voorspeller zou het eigen geboortegewicht kunnen zijn. Vrouwen die bij geboorte zelf een grotere baby waren, hadden later ook te maken met langere zwangerschappen. Elke honderd gram boven het gemiddeld geboortegewicht is grofweg een dag langer zwanger.

 3. Eerdere zwangerschap

  Als een vrouw eerder een lange zwangerschap heeft gehad, is het aannemelijk dat een volgende zwangerschap ook langer duurt.

 

Bron: Scary Mommy Beeld: Shutterstock