Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: dit is waarom je opa en oma beter kunt bellen dan appen

Mis je je (schoon)ouders, beste vriendin of collega's enorm en zou je niets liever willen dan ze een dikke knuffel geven? Nu dit voorlopig niet kan, is bellen een goed alternatief volgens wetenschappers. De stem horen van degene die je mist zorgt dat er namelijk voor dat het 'knuffelhormoon' oxytocine vrijkomt.

Oxytocine

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Misschien heb je er al weleens van gehoord, want dit stofje speelt een belangrijke rol voor en na de geboorte. Zo zorgt oxytocine ervoor dat de bevalling op gang komt, dat er een toeschietreflex optreedt bij het geven van borstvoeding en dat er een band ontstaat tussen moeder en kind. Ook op andere momenten is dit hormoon belangrijk. Als je vrijt, een knuffel krijgt van iemand die je lief vindt of een troostende arm om je schouder wordt er wat meer van dit stofje aangemaakt waardoor je je gelukkig voelt. Bovendien onderdrukt oxytocine de aanmaak van cortisol: een hormoon dat verbonden is aan stress. En dat maakt het juist nu zo naar dat we opa en oma en andere geliefden niet mogen knuffelen. Want we kunnen nu allemaal wel een extra dosis oxytocine gebruiken en de mensen die eenzaam zijn al helemaal.

Advertentie

Meer weten? Oxytocine, wat doet dit knuffelhormoon?

Liever bellen dan appen

Gelukkig is er een redelijk goed alternatief: (video)bellen. Ellen de Bruijn, hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie aan de Universiteit Leiden, zegt hierover tegen het AD: ‘Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om met moderne technieken toch contact te houden. Vooral het horen van elkaars stem kan helpen. Er is onderzoek gedaan bij meisjes die iets stressvols moesten doen. Daarna mochten ze contact hebben met hun moeder. Fysiek contact, contact via de telefoon of door te appen. Daarbij kwam er wel oxytocine vrij bij het echte contact en het bellen, maar niet bij het versturen van appjes.’

Het horen van een troostende stem van een bekende is dus erg belangrijk. Zeker nu. Dus stuur opa en oma, je beste vriendin of wie je dan ook mist, of wie wat extra aandacht kan gebruiken, geen appje of kaartje maar bel. Of beter nog: gebruik een videobel-app zoals Facetime. Het vervangt natuurlijk nooit het echte fysieke contact, maar we zullen het er voorlopig helaas mee moeten doen. Hopelijk duurt het niet al te lang voordat we de schade weer kunnen inhalen met echte, extra dikke knuffels.

Bron: AD – Beeld: Shutterstock