Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: dít is waarom je baby stopt met huilen als je met hem rondloopt

Veel jonge ouders weten het al, maar een huilende baby is vaak rustig te krijgen door hem op te tillen en een beetje lopen. Maar waarom werkt dit nou eigenlijk zo goed? Wetenschappers vonden er een verklaring voor. Wat blijkt: mensen verschillen hierin niet gek veel van muizen, leeuwen of panda’s.

Advertentie

Heb jij ook eindeloos met je huilende baby rondgelopen om hem stil te krijgen? Je bent niet de eerste en zeker niet de enige. Sterker nog, wetenschappers hebben dit fenomeen onderzocht en hebben een reden gevonden waarom veel baby’s stoppen met huilen zodra ze opgepakt worden en waarom rondjes lopen baby’s kalmeert.

Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar

Evolutie

Het heeft allemaal te maken met de evolutie, ontdekten Japanse wetenschappers.  In de oertijd tilde een moeder haar kind op zodra er gevaar dreigde, het kind hield zich rustig en dat gaf moeder de tijd om zich samen met haar kind in veiligheid te brengen. En nog steeds worden muizen, leeuwen, panda’s én mensenbaby’s daarom rustig in respectievelijk de bek of armen van hun moeder terwijl ze beweegt.

Check dit bijzondere trucje om een baby te kalmeren.

Kalmerende reactie

Tijdens dit onderzoek ontdekten de wetenschappers ook dat er inwendig wat verandert bij baby’s, zodra ze opgepakt worden. Zo daalt de hartslag van een baby zodra zijn moeder gaat lopen. Simpel oppakken en daarna blijven zitten of stilstaan had een veel kleiner effect. Een zelfde effect zagen ze ook bij muizenbaby’s gebeuren. Ook zij ontspannen en krijgen een vertraagde hartslag als ze rondgedragen worden.

Advertentie

Vooral blijven dragen en lopen dus als je kleintje moet huilen. Al kun je het jezelf natuurlijk wel iets makkelijker maken met een fijne draagzak of draagdoek. Tip! Goede draagzakken en draagdoeken shop je hier.

Lees ook: Deze psycholoog is overtuigd dat we zelf huilbaby’s creëren (maar of dat echt zo is?)

Bron: Scary Mommy Beeld: Shutterstock