Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: dit is waar ouders het meest over stressen

Natuurlijk houd je zielsveel van je kinderen en zou je ze voor geen goud willen missen, maar - eerlijk is eerlijk - het ouderschap levert ook flink wat stress op. Engelse wetenschappers zochten uit waar ouders precies stress van krijgen. En de nummer één op het lijstje is behoorlijk verrassend.

Advertentie

Het Engelse online platform Childcare onderzocht wat de belangrijkste oorzaken van dagelijkse stress zijn onder 4.000 ouders. Zoals verwacht scoren slaaptekort, kinderopvang en kinderen die hun bordje niet leeg willen eten hoog. Maar met stip op één staat opvallend genoeg de rommel in huis. Herkenbaar? Zo leer je je kind zijn kamer opruimen (en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen).

Top 8 grootste stressfactoren

Dit zijn volgens de onderzoekers de belangrijkste dingen waar ouders stress van krijgen:

  1. Rommelig huis (60,8%)
  2. Slaaptekort (55,2%)
  3. Gedrag van het kind in het openbaar (32,3%)
  4. Kinderopvang (30,5%)
  5. Eetpatroon van het kind (30,3%)
  6. Gezondheid van het kind (26%)
  7. Huiswerk (22,1%)
  8. Kind kwijtraken op drukke plekken (16,4%)

Stress!

Uit een afzonderlijke enquête onder 3.208 ouders blijkt dat de stress die ouders ervaren een flinke impact heeft op henzelf en het gezin. Ruim twee op de drie ouders geeft aan een slechtere mentale gezondheid te hebben sinds ze vader of moeder zijn geworden. Veertig procent van hen is van mening dat dit soms de opvoeding negatief beïnvloedt. En 19 procent van de ouders heeft zelfs hulp gezocht omdat het ze allemaal teveel werd.

Lees ook: Ouders met drie kinderen ervaren de meeste stress

Handige tips

Volgens auteur Nanny Conn auteur is de oplossing simpel, zo zegt ze tegen Metro UK. Ouders moeten tijd voor zichzelf nemen. Zonder zich daar schuldig over te voelen. ‘Alle nieuwbakken ouders zijn bang dat ze het niet goed doen, terwijl ze beter kunnen ontspannen. Faalangst is namelijk een grote stressfactor. Heb je deze gevoelens? Bespreek ze met de huisarts, familie of vrienden. Op die manier kunnen ze je helpen om obstakels in de toekomst uit de weg te gaan.’ Verder is voldoende slaap onmisbaar voor ouders, zegt Conn. Zeker voor ouders van een baby. Hier wat handige tips om die gebroken nachten beter vol te houden.

Advertentie

Bron: Childcare Beeld: Shutterstock