Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

‘Een knuffel van papa is even belangrijk als die van mama’

Knuffelen met je kind: er is niets fijner dan dat. Voor jou, maar zeker ook voor hem. Een goede knuffel heeft allerlei positieve effecten. En of jij die dikke pakkerd nu geeft of je partner, dat maakt helemaal niks uit.

Advertentie

Goed nieuws: er bestaat niet zoiets als te veel knuffelen. Aangeraakt en geknuffeld worden, is – naast eten en drinken – een van de eerste levensbehoeften van kinderen. Knuffelen heeft een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen, het hormoonstelsel en de hechting aan de ouders. En daarnaast is het gewoon heel fijn om te doen.

Lees ook: Wat als je kind niet wil knuffelen?

Knuffels zijn cruciaal

Aanraking is heel belangrijk. Zowel van de moeder als de vader, blijkt uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. De knuffels van ouders zijn cruciaal. Zo blijkt dat couveusebaby’s die veel aangeraakt worden, beter groeien. Ook op latere leeftijd profiteert een kind van fysiek contact. Zo is hij bijvoorbeeld beter bestand tegen stress en heeft hij meer zelfvertrouwen.

Pakkerd van papa of mama

Om tot deze conclusie te komen, zijn 25 moeders en 25 vaders gevraagd om hun kind vast te pakken en te knuffelen. Voor, tijdens en na de dikke knuffel werd onder andere het hart- en ademhalingsritme van het kind gemeten. De resultaten laten zien dat kinderen rustig worden van de aanraking van hun ouders. Welke ouder de knuffel geeft, maakt daarbij geen verschil: bij moeder én vader heeft aanraking hetzelfde positieve effect. Ook bijzonder: op videobeelden werd duidelijk dat beide ouders hun kind intuïtief op dezelfde plekken en op dezelfde manier aanraken.

Grote aanmoediging

Volgens professor Martine Van Puyvelde van de Vrije Universiteit Brussel bevestigt dit onderzoek dat beide ouders even belangrijk zijn voor een kind. ‘Vandaag zijn vaders al veel meer aanwezig dan in het verleden, maar er heerst nog steeds een zekere voorzichtigheid,’ zegt ze tegen HLN.be. ‘Moeders hebben een fysiologische voorsprong met het kleintje door de zwangerschap, redeneert men soms.’ Ze hoopt dat vaders hierdoor aangemoedigd worden om actief bij te dragen aan de zorg van een pasgeboren baby.

Advertentie

Lees ook: Knuffelen met je baby, waarom het zo belangrijk is

Bron: hln.be – Beeld: Shutterstock