Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: enig kinderen zijn creatiever en hebben een andere hersenstructuur

Er zijn heel wat vooroordelen over enig kinderen. Zo zouden ze verwend, bazig en niet sociaal zijn. Allemaal onzin, maar toch zijn er volgens onderzoekers toch echt duidelijke verschillen tussen enig kinderen en kinderen die opgroeien met broertjes en/of zusjes. Hun hersenen zien er zelfs anders uit.

Onderzoekers van een Chinese universiteit hebben bij 250 studenten gekeken of ze verschillen konden ontdekken in cognitiviteit (zoals intelligentie en creativiteit) en persoonlijkheid. Ook hebben ze voor het eerst onderzocht of er een verschil in de hersenstructuur te vinden was. En wat blijkt? Je kunt aan de hersenen zien of iemand enig kind is. En kinderen die opgroeien zonder broertje of zusje zijn bovendien creatiever, dan andere kinderen.

Advertentie

Lees ook: 12x voordelen van het hebben van één kind

Hersenstructuur

Op hersenscans was een duidelijk verschil zichtbaar op het gebied van flexibiliteit, verbeelding, planning (supramarginal gyrus), eensgezindheid en emotionele regulatie (medial prefrontal cortex) tussen de hersenen van kinderen die alleen opgroeien en kinderen met broers en/of zussen. Ook het hersengebied dat emoties en het humeur aanstuurt (de parahippocampal gyrus) blijkt verschillend.

Lees ook: Zo stimuleer je creativiteit bij je kind

Dit is waarom

Volgens de onderzoekers zijn er een paar mogelijke verklaringen voor hun bevindingen. Hoe creatief je bent, wordt beïnvloed door het gezin waarin je opgroeit, de manier waarop je ouders je opvoeden en de mate van aandacht die je krijgt. Ouders met één kind hoeven hun aandacht niet te verdelen en dus wordt het deel van de hersenen dat voor een flinke dosis creativiteit zorgt bij een enig kind meer gestimuleerd. Ook hebben ouders met één kind mogelijk hogere verwachtingen van hun kind en doen ze vaker hun best om van hun kind een onafhankelijk persoon te maken. En onafhankelijk wordt door andere studies in verband gebracht met de mate van creativiteit.

Heb jij  één kind? Hier vind je meer interessante feiten over enig kinderen.

Bron: Quartz