Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: 'Je kind plagen, vergroot de kans dat hij op school wordt gepest'

Je kind een beetje plagen kan natuurlijk geen kwaad, maar kinderpsychologen waarschuwen ouders wel om hier alert op te zijn. Kinderen die regelmatig worden bespot door hun ouders - hoe onschuldig het ook bedoeld is - hebben namelijk meer kans om gepest te worden op school.

Het gedrag van een kind op school wordt in grote mate bepaald door wat er thuis gebeurt. Thuis is tenslotte de belangrijkste plek waar kinderen hun gevoel van eigenwaarde ontwikkelen. Als ze vervolgens naar school gaan en daar hun draai moeten vinden, slagen ze daar het best in met een veilige thuisbasis, concluderen de onderzoekers. Als een kind thuis vaak wordt geplaagd, kan hij gaan denken dat het normaal is wanneer andere kinderen op school hem ook plagen of zelfs pesten.

Advertentie

Lees ook: Alles over pesten

Zelfvertrouwen

Voor de studie, die werd gepubliceerd in het Journal of Youth and Adolescence, observeerden de onderzoekers gedurende drie jaar ruim 1.400 kinderen tussen de 13 en 15 jaar. De resultaten tonen aan dat het gedrag van ouders grote invloed heeft op de kans dat een kind het slachtoffer wordt van pesters. De onderzoekers zagen dat als kinderen het vertrouwen om voor zichzelf op te komen missen, ze dan vaak geen hulp zoeken en er liever kiezen voor om de kwelling zwijgend te doorstaan. Dit zorgt uiteindelijk voor nog minder zelfrespect en wantrouwen jegens anderen.

Lees ook: 15x tips en taakjes om het zelfvertrouwen van je kleintje te boosten

Omgaan met emoties

Ook zagen de onderzoekers dat uitgebreid plagen thuis kan resulteren in ontregelde woede bij kinderen. Onderzoekers merkten op dat de proefpersonen moeite hadden met het omgaan met hun emoties en dat ze vaak uithaalden door verbale en fysieke agressie.

Lees ook: Mijn peuter slaat, hoe kan ik hierop het best reageren?

Positief opvoeden

De deskundigen moedigen ouders daarom aan om al van jongs af aan in de opvoeding de nadruk te leggen op positieve dingen. Dus juist goed gedrag te versterken, in plaats van negatieve feedback te geven. Beledigingen, plagerijen en spot zorgen voor angst en twijfel bij kinderen en hierdoor zal hun zelfrespect niet toenemen, aldus de onderzoekers.

Bron: Baby Gaga Beeld: Shutterstock