Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: kinderen worden sneller zindelijk met humor

Toegegeven: zindelijkheidstraining kan best een gedoe zijn. Toch zul je er met een peuter in huis op een bepaald moment mee aan de slag moeten. Wat je daarbij kan helpen is humor. Want, zo blijkt uit onderzoek, door het gebruik van humor leren peuter makkelijker nieuwe taken.

Dat peuters van een dolletje houden is wel bekend, maar een groep Franse onderzoekers kwam onlangs tot de ontdekking dat een dosis humor er bovendien voor zorgt dat peuters makkelijker iets leren. Ook zindelijk worden! Dus is je kind toe aan het potje of de wc, doe vooral lekker gek. Hier 5 dingen die volgens de onderzoekers goed schijnen te werken. Het proberen waard!

Advertentie
 1. Zing een gek liedje

  Op de opvang en op school wordt muziek vaak gebruikt om kinderen te motiveren, en dat is natuurlijk niet zonder reden. Kinderen zijn dol op zingen. Dus bedenk een gek liedje wat je samen uit volle borst kunt zingen. Ben je niet zo’n songwriter? Geef dan een bekend liedje een gekke twist of doe inspiratie op op YouTube.

 2. Surprise surprise

  Maak van het toiletbezoek een verrassingsuitje. Kleur het wc-water met kleurstof, maak een gezichtje van scheerschuim in de wc-pot of draag een grappig masker elke keer als je zijn billen komt afvegen.

 3. Hou een gekke bekken-wedstrijd

  Handen wassen na afloop wordt veel leuker als jullie tegelijkertijd in de spiegel een gekke bekken-wedstrijd houden. Met welke gekke bek je peuter je dit keer gaat verslaan, kan hij mooi bedenken terwijl hij op het potje zit.

  Lees ook: Dit zijn de 12 meest gestelde vragen van ouders rondom zindelijk worden

 1. Dans het van je af

  Nog iets waar bijna alle peuters gek op zijn is dansen. Laat je kind een speciaal dansje bedenken, die hij na elke poging op het potje mag showen. Zo kan hij weer helemaal ontladen en wordt op het potje gaan een feest.

 2. Verkleedpartijtje

  Vind je kind het spannend of heeft hij geen zin om op het potje te gaan? Maak hem aan het lachen. Een onderbroek op je hoofd zetten is gegarandeerd goed voor de slappe lach. En grote kans dat je kind daarna vergeten is dat hij eigenlijk niet wilde gaan.

Lees ook:
Kinderarts: ‘Zo wordt je kind in één weekend zindelijk’

Bron: Momtastic Beeld: Shutterstock