Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: moeder slechte slaper, kind slechte slaper

Wist je dat je naast uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen nóg iets doorgeeft aan je kinderen? Als moeders slecht slapen, wordt dit vaak ook gezien bij hun kinderen. Dat zeggen onderzoekers van de universiteiten van Basel en Warwick.

Advertentie

Activiteit hersenen

Voor het onderzoek werd gekeken naar het slaappatroon van 200 Zwitserse basisschoolleerlingen en hun ouders. Bij de kinderen, in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar, werd met behulp van EEG-apparatuur de activiteit in de hersenen tijdens het slapen geregistreerd. Hun ouders kregen vragen over de kwaliteit van hun nachtrust. Ook moesten ze aangeven hoe hun kinderen doorgaans sliepen.

Onderzoek: zó bepaal je wat de beste bedtijd is voor je kind

Niet bij vaders

Wat blijkt? Wanneer de moeder regelmatig slecht (in)slaapt, dan is de nachtrust van haar kind ook vaak korter óf slapen ze lastiger in. Maar er bleek geen verband te zijn tussen insomnia-symptomen van de vader en een eventuele slechte nachtrust van het kind. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de moeders die meededen aan het onderzoek over het algemeen meer tijd met hun kind doorbrengen dan de vaders, waardoor hun invloed groter is.

Lees ook: Mijn peuter is altijd te vroeg wakker, wat nu?

Tijd met kind

Het lijkt er dus op dat kinderen vaak het slaapgedrag van hun ouders, en met name hun moeders, overnemen. Op tijd naar bed dus, vanavond!

Advertentie

Bron: Sleep Medicine – Beeld: Shutterstock