Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: moeders krijgen meer stress van hun partner dan van de kinderen

Te weinig slaap, ruziënd kroost, geregel en geren: het verder behoorlijk fantastische moederschap kent ook pittige momenten. Toch komt de meeste stress bij moeders níet door de kinderen...

Advertentie

Vaker is het de ‘schuld’ van vaders dat bij moeders het stressniveau soms door het dak gaat. Dat blijkt tenminste uit een Amerikaans onderzoek onder 7000 moeders. Hoe druk ze het ook hebben en al zijn de kinderen af en toe stikvervelend, maar liefst 46% van hen ervaart vooral stress door hun partner.

Impact stress

Ken je het grapje waarbij een vrouw haar man meetelt bij het aantal kinderen? Dat is dus precies de reden die de moeders in het onderzoek noemen voor de stress die ze van hun partner krijgen. Het gedrag van en het geregel rond kinderen mag dan regelmatig irritaties en spanningen opleveren, maar de impact van de stress die vrouwen voelen omdat hun partner ze niet voldoende ondersteunt of – als je pech hebt – tegenwerkt, is groter.

Dad stress vs. mom stress

Volgens de onderzoekers geeft 75% van de moeders aan het meeste te doen thuis als het op opvoeden en het huishouden aankomt. Oké, dat doen we vaak onszelf aan, maar we kunnen niet anders. Moeders zijn nou eenmaal geboren met het instinct om alles voor hun kinderen te willen regelen/oplossen. Hebben we het gevoel dat we tijd tekortkomen om alles gedaan te krijgen, dan zorgt dit voor – zoals de Amerikanen het noemen – mom stress. Hebben we het idee dat onze partner ons te weinig steunt en helpt (1:5 moeders), dan geeft dit nóg meer stress. Dad stress, noemen de onderzoekers dit.

De vaders aan het woord

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen: vaders zien het volgens de onderzoekers heel anders. Want ook zij werden ondervraagd tijdens een studie, 1500 stuks om precies te zijn. Samen met 2700 moeders.

  • De helft van de vaders vindt dat de zorg voor de kinderen thuis wél eerlijk is verdeeld. Terwijl 75% van de moeders het tegenovergestelde beweert.
  • 95% van de moeders zegt dat de kinderen direct naar hen stappen voor troost en advies. Terwijl meer dan een derde van de vaders zegt dat de kinderen als eerste bij hen uithuilen.
  • Van de vaders die toegeven dat hun kinderen eerst naar hun moeder gaan als er iets aan de hand is, heeft een derde het gevoel de tweede viool te spelen en daar balen ze van.
  • Bijna twee derde van de vaders vindt dat ze niet genoeg waardering van hun vrouw krijgen. De meeste moeders (60%) hoeven niet per se complimenten of erkenning, maar willen liever dat hun partner iets speciaals voor ze doet of me-time voor ze regelt door meer dingen over te nemen.

De moraal van dit verhaal: krijg je vooral stress van je man, praat erover. Het kan zomaar zijn dat hij het heel anders ziet. Of wil. En de waarheid? Die ligt waarschijnlijk in het midden.