Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: 'Moeders zijn tevredener over hun lichaam dan vrouwen zonder kinderen'

Het zal geen complete verrassing voor je zijn dat uit een onderzoek is gebleken dat vrouwen ontevreden zijn over hun lichaam. Toch lijken moeders met kinderen een beter zelfbeeld te hebben dan vrouwen zonder kinderen.

Advertentie

Striae, een slappere buik, je zou misschien denken dat vrouwen na een bevalling minder tevreden zijn met hun lichaam maar het tegendeel blijkt waar. Viren Swami, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Anglia Ruskin legt uit hoe dit zit aan de hand van een onderzoek naar, geen grap, hoe vrouwen tegen de grootte van hun borsten aankijken.

Lees ook: Zo boost je het zelfvertrouwen van je dochter

Liever grotere borsten

In dit Italiaanse onderzoek onder bijna 500 vrouwen, gaf de meerderheid (69 procent) aan niet gelukkig te zijn met de grootte van haar borsten en daardoor niet met haar lichaam. Bijna de helft van deze groep had liever grotere borsten gehad. Volgens deze vrouwen zou grotere borsten hen helpen om een positiever zelfbeeld te krijgen en zo gelukkiger te zijn met hun lichaam. Opvallend genoeg heeft verreweg het grootste gedeelte van de ‘ontevreden vrouwen’ uit het onderzoek geen kinderen, maar dat is volgens psychologen simpel te verklaren.

Trots op je lichaam

Swami: ‘Het moederschap lijkt ervoor te zorgen dat vrouwen niet meer verlangen naar een in hun ogen perfect lichaam, maar dat ze op een andere manier naar hun lichaam gaan kijken.’ Zo zorgt het geven van borstvoeding er volgens de psycholoog voor dat vrouwen hun borsten niet langer alleen zien als iets dat hun schoonheid bepaalt, maar dat ze ook de functionaliteit van hun borsten gaan waarderen. En dat geldt ook voor de rest van het lichaam. Swami: ‘De ervaring dat je lichaam nieuw leven op de wereld heeft gezet en bovendien in staat is om een kind te voeden, maakt veel moeders trots op lichaam. Hierdoor zien ze hun lichaam niet langer als iets dat vooral mooi moet zijn.’ Het moederschap zorgt er kortom bij veel vrouwen dus voor dat ze hartstikke trots zijn op hun lichaam en zich niet meer druk maken om de grootte van hun borsten, een niet meer zo strakke buik of striae. En terecht!

Lees ook: Jonge moeder schrijft ode aan haar post-zwangerschap lichaam

Bron: Baby Gaga Beeld: Shutterstock

Advertentie