Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Onderzoek naar invloed verkeerslawaai op kinderen

Er komt een groot onderzoek naar de invloed van verkeerslawaai op Nederlandse kinderen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat duizenden kinderen volgen, vanaf de zwangerschap tot ze volwassen zijn.

De reden hiervoor? Uit een recent Duits onderzoek blijkt dat vijfjarigen die in een omgeving met veel verkeersgeluid wonen, tot maar liefst drie maanden achterlopen in hun ontwikkeling.

Advertentie

Verkeersgeluid

Kinderen hoeven niet naast een vliegveld te wonen om last van lawaai te hebben. Ook verkeersgeluid kan ervoor zorgen dat ze minder goed slapen én zich zo minder goed ontwikkelen, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wuppertal onder vijfduizend vijfjarigen.

Motoriek

Kleuters die ’s nachts aan tien decibel meer dan gemiddeld (44 decibel) worden blootgesteld door (trein)verkeer, lopen in hun ontwikkeling tot drie maanden achter bij kinderen die niet te maken hebben met die extra decibellen. Het gaat daarbij onder meer om hun motoriek en het niveau van taal en rekenen.

Lange termijn

Als kinderen op de leeftijd van vijf jaar al drie maanden achterlopen, kan het moeilijk zijn om dat later weer in te halen. Zeker als er niets aan de lawaaierige omstandigheden verandert. Reden genoeg voor het RIVM om ook in Nederland grondig te onderzoeken wat voor effect geluid heeft op de leefomgeving van kinderen, nu en later.

Nederland

Het maximale aantal decibellen dat ’s nachts in Wuppertal werd berekend is 67, wat gelijk staat aan het geluid van een televisie die aanstaat op normaal volume. Het gemiddelde geluidsniveau ligt slechts op 44 decibel. Hoogleraar Schneider verwacht dat de situatie in Wuppertal niet veel verschilt van die in andere steden. Dus ook in Nederland, waar bovendien de meerderheid van de mensen in verstedelijkt gebied woont.

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD – Beeld: Shutterstock