Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

nieuwe ouders onzeker
door

Onderzoek: veel nieuwe ouders maken zich elk uur zorgen en grijpen naar de fles

Wanneer je voor het eerst vader of moeder wordt, beland je in een rollercoaster vol onzekerheden. Is die kleur poep normaal? Waarom huilt hij? Krijgt hij wel genoeg moedermelk binnen? Plots ben je verantwoordelijk voor een mini-mensje en dat is heel spannend.

Hoewel het hebben van zorgen en stress normaal is in deze periode, kan overmatige angst problematisch zijn en leiden tot ernstige stressgerelateerde symptomen.

Advertentie

Een onderzoek van Probio7 (een Brits probioticamerk) heeft aangetoond dat 44% van de nieuwe ouders zich dagelijks zorgen maakt over de gezondheid van hun baby, waarbij bijna 20% zelfs elk uur bezorgd is. Uit de enquête onder meer dan duizend Britse ouders blijkt dat ruim de helft van deze ouders elke maand medisch advies inwint, inclusief een bezoek aan de huisarts. 69% gebruikt internet om regelmatig de gezondheidstekenen en -symptomen van hun baby op te zoeken.

Lees ook: Moeders pas na drie maanden zeker over hun opvoedstijl

Zorgen over huilen, poepen en slapen

De zorgen die nieuwe ouders hebben zijn divers, maar er zijn een paar onderwerpen die steeds weer terugkwamen tijdens het onderzoek. Nieuwe ouders maken zich het meeste zorgen over wanneer, waarom en hoeveel hun baby huilt. Van de ouders die zich zorgen maakten over tranen, was 36% elk uur bezorgd.

De één na grootste zorg van nieuwe ouders is de regelmaat, consistentie en kleur van de poep van hun kleintje. Op de derde plaats staan zorgen over hoeveel of hoe weinig de baby slaapt.

Lees ook: Mijn baby huilt, wat nu?

Alcohol

Je elk uur angstig voelen over je kind is niet gezond of nuttig. Daarbij is het verontrustend dat uit de enquête ook gebleken is dat veel ouders naar de alcohol grijpen om te ontspannen. 18% van de vrouwen en 23% van de mannen zegt een glas wijn te nemen om relaxter te worden over hun zorgen omtrent de baby. Dit percentage is nog hoger voor gescheiden koppels: 50% van de alleenstaande, gescheiden ouders gebruikt wijn om te ontspannen.

Lees ook: Mijn baby wil niet slapen, wat nu?

Bron: Metro – beeld: Shutterstock