Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: opa en oma spelen onmisbare rol in de opvoeding

Passen jouw (schoon)ouders regelmatig op de kinderen? Je bent zeker niet de enige. Steeds meer grootouders spelen een belangrijke rol in het leven van hun kleinkinderen. Sterker nog, ze zijn een belangrijke schakel in de opvoeding. Dit blijkt uit recent onderzoek dat wij samen met onderzoeksbureau The Choice hebben gedaan onder 8900 moeders in Nederland.

Advertentie

Vitaliteit onder 65-plussers, stijgende kosten van de kinderopvang en flexibiliteit maken dat opa’s en oma’s een expliciete rol spelen bij de opvoeding van hun kleinkinderen. Hun invloed is groot: meer dan de helft (60 procent) van de grootouders heeft een vaste oppasdag. Ook ziet 34 procent van de zwangeren hun moeder als belangrijkste informatiebron. Daarnaast leveren veel opa’s en oma’s financieel een bijdrage. Ze betalen in de helft van de gevallen de kinderwagen en 45 procent opent een spaarrekening voor de aanstaande nakomeling, zodat hij later iets heeft om op terug te vallen.

Van Oman naar oma

Ouders van Nu hoofdredacteur Hilde Tholen vindt het beeld passen bij de opvoeders van deze generatie: ‘De ouders van tegenwoordig hadden, voordat de kinderen kwamen, vaak een vrij leven waarin alles mogelijk was en de tegenslagen nihil. De wereld over reizen, festivals pakken, vrijheid, work hard, play hard, dat werk. Die lifestyle zetten ze enerzijds ook met kinderen door, maar de drang naar veiligheid, warmte, traditie en gemoedelijkheid popt bij deze nieuwbakken ouders óók op. Ze vallen deels terug op wat ze zelf vanuit huis hebben meegekregen. Omdat ze zelf goed terecht zijn gekomen, willen ze dat ook aan hun eigen kind meegeven. En wie passen daar beter bij dan hun eigen ouders?’

Flexibele en goedkoop

Daarbij zijn de grootouders flexibel en hebben ze veel tijd en dat past weer perfect bij de flexibele werktijden van tegenwoordig. Ook niet onbelangrijk: één op één opvang vinden veel ouders prettiger. Tholen: ‘Zodat je kind meer rust en meer aandacht krijgt en in een vertrouwde omgeving kan blijven.’ De stijgende kosten in de kinderopvang maken de keuze ook sneller gemaakt. Grootouders kosten immers niks. Tholen: ‘ Van het geld dat overblijft, kunnen ze dan weer leuke dingen doen. En met een beetje mazzel is er dan ook nog voor je gekookt en gewassen.’ Overzicht en rust, ook voor de ouders dus, die niet in een moordend tempo het rondje werk-crèche-huis hoeven af te leggen.

Volgens 8900 moeders

Het First Time Mum onderzoek van Ouders van Nu is uitgevoerd door markt- & onderzoeksbureau The Choice onder 8900 moeders (van de zwangerschap, tot baby, dreumes en peuter) in Nederland. In 2016 vond de 1-meting plaats, in 2018 de 2-meting. Het volledige onderzoek werd gepresenteerd tijdens het In de wolken Festival van Ouders van Nu in de Rai Amsterdam.