Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

tijd telefoon kind
door

Onderzoek: ouders spenderen bijna net zo veel tijd aan smartphone dan aan hun kind

Even een rondje Instagram, maar voor je het weet zit je weer de hele avond op je mobiel. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Nieuw onderzoek laat zien dat ouders bijna net zoveel tijd doorbrengen met hun smartphone als met hun kinderen.

Hoe vaak mogen jouw kinderen een filmpje kijken? Waarschijnlijk vind je het best lastig om hier antwoord op te geven. Er zijn zo veel schermen (mobiel, tablet, laptop) waar je kind toegang tot heeft dat het best lastig kan zijn om schermtijd binnen de perken te houden.

Advertentie

Het goede voorbeeld

Als je je kinderen niet te veel schermtijd wil geven, is het belangrijk om daarin zelf het goede voorbeeld te geven. Alleen daar gaat het vaak een beetje mis. Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door online platform The Genius Of Play en gepubliceerd in de New York Post, laat zien dat het beperken van de schermtijd van ouders net zo’n grote uitdaging is als dat van hun kinderen.

Ouders biechten op

Aan het onderzoek deden 2000 ouders mee. Meer dan de helft gaf toe dat zijn of haar kind(en) weleens had gevraagd of ze hun mobiel konden wegleggen. 62 procent gaf toe dat de hoeveelheid tijd die ze besteden aan het kijken naar een scherm in plaats van doorbrengen met hun kinderen een probleem is.

Lees ook: Veel op je telefoon? Dit doet het voor de band met je kind

Verontrustend

Het meest verontrustende gegeven uit dit onderzoek is mogelijk nog wel het aantal uur dat ouders spenderen op hun telefoon. Gemiddeld bleken de ondervraagde ouders 2 uur en 17 minuten per dag op hun smartphone door te brengen. Dat is slecht 24 minuten minder dan de gemiddelde tijd die ouders dagelijks met hun kroost doorbrengen. Oftewel: de ouders uit het onderzoek brengen dus bijna net zoveel tijd door met het kijken naar hun mobiel dan dat ze aan hun eigen kinderen spenderen.

Stop met YouTube bingen

Misschien wil jij ook minder tijd met je mobiel, tablet of laptop doorbrengen, of wil je de schermtijd van je kinderen beperken. Wat de reden ook is: door zelf minder op je scherm te kijken, zullen je kinderen dit voorbeeld sneller volgen. Het werkt nu eenmaal beter om tegen je kinderen te zeggen dat ze geen Peppa Pig mogen kijken als jij zelf ook niet de hele tijd YouTube-filmpjes zit te bingen. Een goed reden dus om af en toe éven je mobiel echt even weg te leggen.

Lees ook: Straffen en belonen met schermtijd leidt vooral tot meer schermgebruik

Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock