Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: 'Ouders zijn pas echt gelukkig als kinderen het huis uit zijn'

Het mag dan bizar klinken, maar het is toch echt wetenschappelijk bewezen: stellen zonder kinderen zijn gemiddeld net een tikkie gelukkiger dan stellen mét kinderen. Tot het moment dat de kinderen de deur uitgaan tenminste, want daarna is het precies andersom. Zo beweren Duitse onderzoekers.

Advertentie

Wetenschappers van de universiteit van Heidelberg constateerden dat de meeste onderzoeken naar de geluksbeleving van ouders zich richtten op ouders met thuiswonende kinderen. Ze besloten daarom onderzoek te doen naar de geluksbeleving van ouders waarvan de kinderen het uit huis zijn. De conclusie is opmerkelijk.

Lees ook: Onderzoek: ouderschap maakt vaders gelukkiger dan moeders

Meer plezier

De Duitse wetenschappers bestudeerden de gegevens van 55.000 mensen van 50 jaar en ouder, en keken naar hun emotionele welzijn. Wat blijkt? Vijftigplussers met kinderen hebben gemiddeld meer plezier in het leven en vertonen minder vaak symptomen van depressie dan leeftijdsgenoten zonder kinderen. Dat wil zeggen: als hun kinderen het huis al hebben verlaten. De verklaring? Als de dagelijkse stress die het zorgen voor kinderen met zich meebrengt wegvalt, blijven alleen de leuke kanten van het ouderschap over. Oftewel een gevalletje: wel de lusten niet de lasten. ‘Ook kunnen volwassen kinderen iets teruggeven door zorg en financiële steun te bieden aan hun ouders’, zegt onderzoeker Christoph Becker.

Op naar Zweden

Amerikaans onderzoek bevestigt de uitkomst van de Duitse studie. Volgens Nicholas Wolfinger van de Universiteit van Utah hebben ouders in de leeftijd van 50 tot 70 jaar met uitwonende kinderen om precies te zijn 5 tot 6 procent meer kans om zeer gelukkig te zijn dan ouders met thuiswonende kinderen. Ouders die zo lang niet op hun geluk willen wachten, adviseert Wolfinger om te verhuizen naar Noorwegen, Portugal en Zweden. En dat is geen grap. Hij refereert hiermee naar een onderzoek uit 2016 waaruit bleek dat stellen met kinderen in deze landen gelukkiger zijn, dan stellen zonder kinderen.

En het is geen toeval dat dit landen zijn waar het ouderschapsverlof goed geregeld is, er royale subsidies voor kinderopvang zijn en het ouders ook op andere gebieden makkelijker wordt gemaakt. Gaat emigreren je te ver? Dan moet je dus nog even geduld hebben.

Advertentie

Lees ook: Ouderschapsverlof, waar heb je recht op?

Bron: New Scientist Beeld: Shutterstock