Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Oudste kind slimmer dan broertjes en zusjes

Ben jij de oudste thuis? Dan is de kans groot dat je slimmer bent dan je broertjes en zusjes.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Edinburgh in Schotland. Voor de proef werden zo’n 5000 kinderen bestudeerd, vanaf de geboorte tot aan hun veertiende levensjaar. Op basis van de bevindingen denken de onderzoekers te kunnen verklaren hoe het komt dat de oudste van het gezin ook de slimste is.

Advertentie

Verklaring

Het oudste kind heeft een beter brein ontwikkeld omdat hij meer mentale stimulans heeft gekregen van zijn ouders. Ouders geven over het algemeen al hun kinderen evenveel emotionele ondersteuning, zo constateerden de onderzoekers, maar toch krijgt het oudste kind vaak meer hulp bij opdrachten die de hersenactiviteit helpen ontwikkelen.

Voorsprong

De oudste pakt zijn voorsprong vooral in de eerste drie jaar van zijn leven. Wordt het gezin groter, dan hebben de ouders minder oog voor de begeleiding van de jongste kinderen op het gebied van lezen, handvaardigheid of het leren spelen van een muziekinstrument.

Bekende eerstgeborenen

En verrek, het lijkt aardig te kloppen. Een aantal bekende eerstgeborenen zijn politici Angela Merkel en Hillary Clinton, maar ook presentatrice Oprah Winfrey, auteur J. K. Rowling en zangeres Beyoncé. Nog een leuk weetje: de twaalf mannen die op de maan hebben gelopen zijn allemaal de oudste of enig kind in hun gezin.

Goed nieuws voor de jongste thuis

Gelukkig is er ook goed nieuws voor de Benjamin! Uit eerder onderzoek blijkt dat het jongste kind de grootste kans heeft om miljonair te worden. Ka-ching! Je leest het hier.

Bron: AD – Beeld: Shutterstock