Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: overwerken zorgt er voor dat ouders sneller boos worden op hun kinderen

Je wist het vast al, maar ook uit onderzoek blijkt dat overwerken directe gevolgen heeft voor je privéleven. Zo zorgt het voor een ongezondere levensstijl (dan maar een pizza in de oven) en kan het stress opleveren. En deze stress kan zorgen voor een kort lontje, waardoor je sneller boos bent op je kinderen. Wat kun je doen om de grens tussen werk en privé beter te bewaken?

Advertentie

Na werktijd nog even een paar mailtjes sturen, of iets eerder op kantoor komen om de presentatie door te nemen. Werknemers werken gemiddeld drie uur per week meer dan ‘moet’. En die paar uur overwerken heeft bij meer dan de helft van de mensen gevolgen voor hun privéleven, zo blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO), in opdracht van Zilveren Kruis. En werk je als ouder over, dan is de kans groot dat dit invloed heeft op hoe je omgaat met je kinderen.

Balans

Het gevoel dat je in je werk investeert zonder er genoeg voor terug te krijgen, kan leiden tot spanning en stress, zegt Jorcho van Vlijmen, senior onderzoeker Human Resource Management aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen. ‘Overwerk kan ervoor zorgen dat de balans tussen wat je aan je werk geeft en wat je ervoor terugkrijgt, verstoord wordt. Die balans herstellen kost weer energie, die ten koste gaat van iets anders, zoals de thuissituatie.’ Niet voor niets wordt vier op de tien ouders sneller boos op de kinderen doordat ze soms moeten overwerken, en ruim een kwart van de ouders heeft het gevoel dat ze tekortschieten.

Hoort erbij

Toch zegt 30 procent van de ondervraagde medewerkers en 24 procent van de ondervraagde leidinggevenden dat overwerken bij de bedrijfscultuur hoort. Leidinggevenden werken zelfs twee keer zoveel over als werknemers: gemiddeld 6,5 uur in de week. ‘De grens tussen thuis en werk is aan het vervagen. Thuiswerken wordt steeds gewoner, we hebben mobiele technologie die dit ondersteunt. Het kan dan ontzettend moeilijk zijn voor mensen om die grens te bewaken.’

Grenzen bewaken

Wat kun je nou doen om de grens tussen werk en privé beter te bewaken? De tip van Van Vlijmen is om kritisch naar je werkzaamheden te kijken. ‘Bedenk of alles wat je doet echt nodig is. Neem niet te veel hooi op je vork, maar kijk waar het nu echt om gaat. Je hebt dan wel een leidinggevende nodig die daarvoor openstaat en er samen met jou naar wil kijken.’

Bron: AD Beeld: Shutterstock

Meer tips om werk en privé te combineren

Als je het moeilijk vindt om de balans tussen werk en privé te vinden, kun je daarbij hulp vragen van je werkgever. Hier wat handige tips hoe je werk en privé (beter) kunt combineren.