Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

peuters bewegen te weinig op kinderdagverblijf
door

Onderzoek: ‘Peuters bewegen te weinig op het kinderdagverblijf’

Van een stappenteller tot een sporthorloge: we verzinnen van alles om voldoende te bewegen. Dat is nodig, want we bewegen steeds minder en dat blijkt al op het kinderdagverblijf te beginnen.

Peuters op kinderdagverblijven bewegen te weinig, zo concluderen studenten van De Haagse Hogeschool. Activiteiten zijn er genoeg op de kinderdagverblijven, maar die zijn veelal passief. Denk aan kringgesprekken, eten, knutselen en voorlezen. Tijdens het buitenspelen en vrij spelen wordt er ook niet écht bewogen; kinderen staan tweederde van de tijd stil.

Advertentie

Geen malse conclusie

Om tot deze conclusie te komen, gebruikten de studenten bewegingssensoren op vijf kinderdagverblijven. Zo konden ze de hele dag meten en observeren hoeveel beweging peuters krijgen. Hun conclusie is niet mals: de peuters uit het onderzoek haalden wekelijks nog niet de helft van het aantal uren dat in de beweegrichtlijn staan.

Beweegt jouw kind genoeg?

Enige nuance is er overigens wel: voor dit onderzoek zijn slechts vijf kinderdagverblijven onder de loep genomen. De vraag is dus of dit representatief is voor crèches in heel Nederland. Maar het is in elk geval wel goed om je af te vragen of jouw kind thuis of op het kinderdagverblijf genoeg beweegt. Vraag eens aan de begeleiders of manager naar de activiteiten die ze organiseren, hoe vaak ze buiten spelen en hoe ze ervoor zorgen dat de kinderen aan hun beweging komen. Er is vast van alles bespreekbaar.

Lees ook: 5x samen sporten met je kind

Hoeveel beweging is voldoende?

Volgens de Gezondheidsraad hebben kinderen van 4 tot 18 jaar één uur beweging per dag nodig. Daar komt je kind vrij snel aan: lopend of fietsend naar school, tikkertje op het schoolplein en de hond uitlaten. Naast de alledaagse lichaamsbeweging is het voor kinderen goed om twee keer per week een uur intensief te bewegen, zoals voetbal, hockey, een stevige wandeling of gymles.

Over peuters zeggen die richtlijnen dus niets, maar beweging is wel degelijk erg belangrijk. Het voorkomt overgewicht en bewegingsachterstand. Ook vormt beweging de basis voor een goede motoriek en die wordt al gelegd in de eerste zes maanden. Let er dus vroeg op dat jouw kind voldoende beweegt, daar heeft hij later veel voordeel van.

Lees ook: Motorische ontwikkeling van je peuter

Bron: kinderopvangtotaal.nl – Beeld: Shutterstock