Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: pijn van jongetjes wordt serieuzer genomen dan die van meisjes

Het is een opvallende conclusie van Amerikaans onderzoekers naar pijnbeleving: pijngevoelens van jongens worden serieuzer genomen dan bij meisjes. Uit het onderzoek van Yale University blijkt dat bij meisjes sneller wordt gedacht ‘dat het met de daadwerkelijke pijn wel meevalt’.

Voor het onderzoek kregen 264 volwassenen tussen de 18 en 75 jaar een filmpje te zien. In dit filmpje was een vijfjarig kind te zien dat een prik in de arm kreeg en het vervolgens op een krijsen zette. Alleen op het einde varieerde de video. Waar de kleuter bij sommige deelnemers Samuel heette, heette het kind bij andere deelnemers Samantha. Een jongen versus een meisje dus. Vervolgens kregen de volwassenen de vraag om de werkelijke pijn in te schatten op een schaal van 0 (geen pijn) tot 100 (heel veel pijn).

Advertentie

Punten

Wat bleek? Ondervraagden die verteld werden dat ze naar Samuel keken gaven gemiddeld 50,4 punten aan de pijn, ondervraagden die Samantha beoordeelden kwamen niet verder dan 45,9 punten.

Stereotypering

Volgens de Amerikaanse onderzoekers geeft het resultaat van deze studie inzicht in hoe er naar gender wordt gekeken en naar de daarbij behorende stereotypering. ‘Onze ingewortelde denkbeelden over stoere mannen en kwetsbare vrouwen zouden de oorzaak kunnen zijn van deze resultaten. Een stoere jongen die het zó uitschreeuwt van de fysieke pijn, die moet wel meer pijn hebben dan het kwetsbare meisje dat sowieso sneller huilt’, is een van de conclusies.

Eigen gedrag

Op basis van de resultaten benadrukken de onderzoekers dat het voor ouders belangrijk is om ook op je eigen gedrag te letten als je kind pijn heeft. ‘Volwassenen kunnen duidelijker aangeven hoe zij zich voelen. Zij kunnen genuanceerd hun eigen gevoel beschrijven. Jonge kinderen kunnen dit niet. Zij gaan vaak af op de reactie van de volwassenen in hun omgeving.’ Door tegen je kind te zeggen ‘het valt wel mee hoor’ of ‘je zal wel héél véél pijn hebben’ kan het kind een verkeerd idee krijgen van zijn of haar daadwerkelijke pijnbeleving.

Bron: AD Beeld: Shutterstock