Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: 'Slim bedje' kan huilbaby's net zo goed troosten als ouders'

Niemand vindt het leuk als z'n baby huilt, maar een huilbaby kan ouders tot wanhoop drijven. Een aantal wetenschappers besloten daarom te onderzoeken wat nou écht een effectieve methode is om huilbaby's te troosten. De conclusie? De combinatie van inbakeren, kalmerend sussen en wiegen werkt net als goed als het gebruik van een ‘slim bedje’.Troosten huilbaby

De officiële definitie van een huilbaby is wanneer een baby minimaal drie weken, drie dagen per week, drie uur per dag doordringend jengelt of ontroostbaar huilt. In Nederland voldoet twee tot tweeënhalf procent van de baby’s hieraan. Als een baby veel huilt, kan dit een grote impact hebben op zowel de baby als de ouders. Ouders van huilbaby’s zijn vaak uitgeput en ervaren soms depressieve klachten. Excessief huilen is zelfs geassocieerd met ziekenhuisopname van de baby en het shaken baby-syndroom. Tot nu toe waren er geen effectieve methoden bekend om huilbaby’s te troosten, maar daar hebben  pedagogen Eline Möller, Wieke de Vente en Roos Rodenburg van SEIN (expertisecentrum epilepsie en slaapgeneeskunde) en de UvA nu verandering in gebracht.

Advertentie

Lees ook: Is je baby een huilbaby?

Bedje is goede aanvulling

In de studie keken de onderzoekers naar 69 baby’s van 0 tot 6 maanden. Ze vergeleken de troostende capaciteiten van het bedje gedurende twee minuten met het troostende gedrag van ouders en stelden vast dat beide methoden effectief zijn: de baby werd zichtbaar rustiger en de hartslag daalde. ‘Of de ouder of het bedje effectiever is voor het kalmeren van baby’s is niet duidelijk, maar dat is eigenlijk ook niet zo relevant’, zegt Möller. ‘Het is niet óf de ouder óf het bedje. Baby’s hebben natuurlijk menselijk contact nodig voor troost. Het bedje zou een aanvulling kunnen zijn op alle goede dingen die ouders zelf al doen om hun baby te troosten.’

Lees ook: Knuffelen met je baby, waarom het zo belangrijk is

Minder huilen, beter slapen

Vooral voor ouders met een huilbaby kan een ‘slim bedje’ een uitkomst zijn volgens de onderzoekers. Zij raken soms zo uitgeput dat ze nauwelijks meer lief en adequaat kunnen reageren op hun baby. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan waarbij de baby nog meer gaat huilen en de ouder nog uitgeputter raakt. Een slim bedje zou dan een oplossing kunnen bieden. Als de baby daardoor minder gaat huilen en beter gaat slapen, kan dit ook de nachtrust van de ouder ten goede komen. Op die manier kan de negatieve vicieuze cirkel wellicht doorbroken worden. Ook in ziekenhuizen zouden slimme bedjes volgens de onderzoekers een oplossing kunnen zijn en het personeel kunnen ontlasten.

Lees ook: Je baby laten huilen of niet?

Wat is een ‘slim bedje’

Lijkt zo’n ‘slim bedje’ jou een ideaal ding en ren je het liefst nu naar de winkel? Je moet er wel flink voor in de buidel tasten. De SNOO Smart Sleeper kost zo’n 1163 euro. Hij is ontworpen door Harvey Karp – bedenker van het handige 5-stappen plan voor huilbaby’s – en is alleen via zijn site te koop. Overigens heeft Karp helemaal niets met het onderzoek te maken, zo garanderen de wetenschappers.

Hoe het werkt? Het bedje bootst de baarmoeder na door middel van geluid en beweging. Als de baby huilt, probeert het wiegje drie minuten voor rust te zorgen. Heeft dat niet geholpen, dan stopt het ermee: een signaal dat ouders moeten bijspringen. Want zowel Karp als de onderzoekers benadrukken: het wiegje is een hulpmiddel is en geen vervanging voor troostende moeders en vaders.

Bron: Universiteit van Amsterdam Beeld: SNOO, The Happiest Baby