Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: 'Te vroeg geboren kinderen later vaker single'

Heb je een baby, dan is zijn toekomstige liefdesleven voor jou logischerwijs nog een 'ver-van-mijn-bed-show'. Maar mocht je kind te vroeg geboren zijn, dan is de kans dat hij later een vaste relatie krijgt, kleiner dan gemiddeld. Tenminste, als we dit onderzoek van Britse onderzoekers mogen geloven.

Advertentie

Kinderen die te vroeg worden geborenen hebben in hun volwassen leven een aanzienlijk lagere kans om een (seksuele) partner te vinden en kinderen te krijgen. Die conclusie trekken Britse onderzoekers van de universiteit van Warwick. Om tot deze conclusie te komen maakten ze een analyse van alle onderzoeken die ze konden vinden naar het sociale leven van vroeggeborenen op latere leeftijd. Ook bekeken ze specifiek studies naar de invloed van vroeggeboorte op het latere liefdesleven en het ouderschap. De onderzoekers maakten hiervoor gebruik van 21 eerdere studies met in totaal meer dan 4 miljoen deelnemers.

Lees ook: Alles over vroeggeboorte baby

Minder kans op relatie

Kinderen die niet de volle 37 weken doorgebracht hebben in de baarmoeder, hebben als volwassenen 28 procent minder kans op een romantische relatie dan personen die wel geboren zijn na een voldragen zwangerschap. Ook de kans om zelf kinderen te krijgen, is voor prematuur geboren mensen 21 procent lager volgens de onderzoekers. Voor extreem prematuur geboren personen – na een zwangerschap van 32 weken of minder – is de kans op een liefdesrelatie zelfs nog lager: ruim drie keer zo laag dan gemiddeld. Krijgt een premature baby op latere leeftijd wel een relatie (en dit geldt gelukkig voor het grootste deel!), dan heeft het feit dat ze te vroeg zijn geboren geen invloed op de kwaliteit van hun relaties.

Lees ook: Te vroeg (prematuur) geboren baby

Verlegen

Dat te vroeg geboren kinderen vaker handicaps of medische problemen hebben, is hierbij niet van invloed. De crux zit hem volgens de onderzoekers in het feit dat het aangaan van intieme relaties moeilijker is voor mensen die prematuur geboren zijn. Zo zijn prematuur geborenen vaker verlegen en leiden ze als volwassenen vaker dan gemiddeld een sociaal teruggetrokken leven.

Lees ook: Octopus-knuffel houdt premature baby’s in leven

Beetje extra aandacht

Volgens de onderzoekers is er een belangrijke les te leren uit hun conclusie. ‘Onze studie toont aan hoe belangrijk de ontwikkeling van sociale vaardigheden is voor kinderen’, zegt onderzoeker professor Dieter Wolke van de Universiteit van Warwick. ‘Door kinderen die wat meer terughoudend zijn dan gemiddeld goed te begeleiden in het aangaan van sociale contacten, hebben ze – prematuur geboren of niet – later meer kans hebben om een partner te vinden en een gezin te stichten.’ Kortom, ben je de ouder van een prematuur geboren kind of is je kind van nature nogal verlegen, hou de sociale ontwikkeling van je kind extra goed in de gaten. Met een beetje hulp komt het helemaal goed.

Advertentie

Lees ook: Hoe help je je verlegen kind?

Bron: Science Daily Beeld: Shutterstock