Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: 'Tien procent van de vrouwen ervaart bevalling als traumatisch'

Wat voor de één de mooiste dag van haar leven is, is voor minstens één op de tien vrouwen een horror-ervaring. En voor sommige vrouwen is de bevalling zelfs zo'n stressvolle gebeurtenis dat ze er een posttraumatische stressstoornis of trauma aan overhouden.

Advertentie

Dat blijkt uit onderzoek onder 2.000 vrouwen van gynaecoloog Claire Stramrood voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). ‘Toch is dit een relatief onbekend fenomeen, waar pas sinds twintig jaar aandacht voor is’, stelt de onderzoekster. ‘En dat terwijl jaarlijks ruim tweeduizend vrouwen een posttraumatische stressstoornis (PTSS) overhouden aan hun bevalling.’ In risicogroepen ligt dit getal zelfs nog vijftien procent hoger. Het gaat dan om vrouwen met medische complicaties, vrouwen die al eerder psychische klachten hebben gehad of vrouwen die bijvoorbeeld weinig steun van de partner ervaren tijdens de bevalling.

Gevolgen PTTS na bevalling

Vrouwen bij wie het niet goed lukt om de bevallingservaring te verwerken, kampen vervolgens vaak met lichamelijke en psychische stressklachten en angstklachten. Maar er zijn meer mogelijke gevolgen als een vrouw last heeft van PTSS na de bevalling. ‘We weten dat vrouwen met PTSS minder lang borstvoeding geven. Verder is er bij vrouwen met PTSS een grotere kans op problemen in haar relatie met haar partner en in de moeder-kind hechting. Sommige vrouwen ontwikkelen ook angst voor een volgende bevalling.’ Lees ook: hechting aan je baby, zo doe je dat.

Oorzaken bevallingstrauma

Uit het onderzoek van Stramrood bleek dat verschillende aspecten trauma’s kunnen veroorzaken. Zo blijkt dat vrouwen die zich niet gehoord voelden tijdens de bevalling, door de verloskundige, gynaecoloog of zelfs hun partner, vaak met traumatische gevoelens terugkijken op de ervaring. Ook kwam in het onderzoek naar voren dat de communicatie tijdens de bevalling een grote invloed heeft op hoe die wordt beleefd. Man belangrijke steun bij bevalling

Zo verwerk je een traumatische bevalling

‘Een zwangere vrouw moet de regie houden’

Hoe kan PTSS na een bevalling voorkomen worden? ‘Er moet beter worden uitgelegd, geluisterd en praktisch en emotioneel ondersteund worden door de verloskundige of gynaecoloog’, zegt Stramrood. ‘Door slechte communicatie verliezen de vrouwen het gevoel van controle, zeggenschap over het eigen lichaam en krijgen zij het gevoel behandeld te worden alsof zij geen eigen wil hebben. Het is daarom belangrijk dat de zorgverlener adviseert, informeert en om toestemming vraagt voordat hij of zij een handeling uitvoert. De zwangere vrouw moet de regie en daarmee de controle houden over de bevalling door de beslissingen te nemen die gemaakt moeten worden.’ Zo schrijf je een geboorteplan.

Hoe voorkom je PTSS?

In deze video legt gynaecoloog Claire Stramrood uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe het voorkomen kan worden.

Bron: AD Video: YouTube/ Universiteit van Nederland Beeld: Shutterstock