Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: ‘Van sporten tijdens je zwangerschap krijgt je baby een goede motoriek’

Sporten tijdens je zwangerschap: je hebt er misschien niet altijd zin in, maar het is wel heel goed voor jou én je baby. Zo blijkt uit onderzoek dat het de motoriek van je baby kan stimuleren. Hoe zit dat precies?

Advertentie

Sporten tijdens je zwangerschap is heel gezond voor jou én je baby. Als je een goede conditie hebt, kun je de bevalling fysiek beter aan en het kan de kans op obesitas bij je kind verkleinen. Ook zorgt sporten voor een betere nachtrust, voorkomt het onnodige gewichtstoename en vermindert het spierpijn (een kwaaltje waar zwangere vrouwen snel last van kunnen hebben). Maar nu is daar dus nog een reden bijgekomen: door te sporten stimuleer je bij je baby zijn motorische vaardigheden.

Lees ook: Grove motoriek stimuleren

Stretchen of intensief trainen?

Voor deze studie bestudeerden de onderzoekers het effect van sporten bij 71 gezonde vrouwen. Er waren twee groepen: de testgroep trainde intensief en drie keer per week een uur. De controlegroep deed alleen wat lichte oefeningen, zoals ademhalingstechnieken en stretchen. De effecten hiervan werden vervolgens bij de baby’s gemeten toen de baby’s één maand oud waren.

Lees ook: Baby 1 maand oud: hoofd omhoog

Extra motivatie

Wat bleek? De baby’s van de sportende moeders presteerden beter in motorische vaardigheidstests. Zo waren ze beter in staat om bepaalde basisbewegingen uit te voeren, zoals draaien met het hoofd en het strekken van de benen. De onderzoekers vermoeden dat dit te maken kan hebben met de verhoogde bloed- en zuurstofstroom tijdens het sporten. Dit leidt tot ontwikkeling van de foetale hersenen waardoor er bij de baby sterkere motorische vaardigheden kunnen ontstaan. Om dit echt te kunnen vaststellen zal vervolgonderzoek nodig zijn. Tot die tijd is het voor jou mogelijk al een extra motivatie om te blijven sporten tijdens je zwangerschap, zo ver je dit lukt.

Lees ookSporten tijdens zwangerschap

Advertentie


Bron: Baby Gaga Beeld: Shutterstock