Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: 'Vroeg in de zwangerschap verhuizen vergroot kans op vroeggeboorte'

Vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap verhuizen, hebben 42 procent meer kans op een te vroeg geboren baby, zo blijkt uit een grootschalig Amerikaans onderzoek. Bovendien lopen ze 37 procent meer risico dat hun kindje geboren wordt met een laag geboortegewicht.

Advertentie

Er was tot op heden nog weinig bekend over de mogelijke gevolgen van een verhuizing tijdens de zwangerschap voor de gezondheid van een baby. Daarom besloten onderzoekers van de University of Washington te kijken of en welke effecten een verhuizing in het eerste trimester heeft op een ongeboren baby. Ze maakten hiervoor gebruik van de gegevens van moeders en hun baby die tussen 2007 en 2014 in de staat Washington zijn geboren.

Lees meer: Zwangerschapstrimesters

Eerste trimester

Er werd specifiek voor een verhuizing in het eerste trimester gekozen, omdat eerder onderzoek suggereerde dat stress in de vroege zwangerschap een grotere impact heeft op de gezondheid van een baby, dan stress die later in de zwangerschap wordt ervaren. De uiteindelijke studie omvatte ruim 28.000 vrouwen, die allemaal vroeg in de zwangerschap waren verhuisd, en 112.000 vrouwen die dat niet hadden gedaan.

Risicofactor

Wat blijkt? Moeders in spe die van woning veranderen, hebben 42 procent meer kans op een te vroeg geboren baby. Bovendien lopen ze 37 procent meer risico dat hun kindje geboren wordt met een laag geboortegewicht. De onderzoekers hebben de resultaten gecorrigeerd voor factoren als inkomen, opleiding, roken en leeftijd.

Advertentie

Lees ook: Te vroeg (prematuur) geboren baby

Stress

Omdat de studie gebaseerd is op alleen een observatie hebben de onderzoekers de precieze oorzaak niet kunnen vaststellen. Wel vermoeden ze dat het te maken heeft met de stress die gepaard gaat met verhuizen. Maar er zouden ook andere oorzaken kunnen zijn, zoals onderbrekingen in de gezondheidszorg, de fysieke belasting bij het sjouwen en verstoringen in de sociale ondersteuning. Dat sluiten de onderzoekers niet uit. ‘Op dit moment hebben we niet genoeg informatie om specifieke aanbevelingen te doen over verhuizen tijdens de zwangerschap, maar ik hoop dat ons onderzoek de aanleiding is om een verhuizing als risicofactor verder te onderzoeken’, zegt onderzoeker Julia Bond.

Lees ook: Stress tijdens de zwangerschap, zo beperk je het

Bron: Science Daily Beeld: Shutterstock