Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

chinese horoscoop
door

Onderzoek: waarom liegen tegen je kind grote gevolgen kan hebben

'Als je je niet gedraagt, bel ik de politie!’ Gebruik jij ook weleens leugentjes bij het opvoeden van je kinderen? Deze leugens werken misschien op korte termijn, maar onderzoekers waarschuwen voor schadelijke effecten wanneer het kind volwassen is.

Het onderzoeksteam aan de Nanyang Technological University van Singapore vroeg aan 379 Singaporese jongvolwassenen of hun ouders tegen ze logen toen ze nog kinderen waren, hoeveel ze nu zelf tegen hun ouders liegen en hoe goed ze omgaan met uitdagingen in het volwassen leven. Het onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met de Canadese Universiteit van Toronto, de Amerikaanse Universiteit van Californië, San Diego, en de Chinese Zhejiang Normal University, werd in september gepubliceerd in het Journal of Experimental Child Psychology.

Advertentie

Onderzoeksresultaten

Volwassenen die aangaven dat er als kind regelmatig tegen ze werd gelogen, liegen vaker tegen hun ouders nu ze zelf volwassen zijn. Deze jongvolwassenen gaven ook aan meer moeite te hebben om psychologische en sociale uitdagingen aan te gaan. Ze hebben daarbij onder andere last van ontwrichtend gedrag, gedragsproblemen, schuldgevoel en schaamte, zelfzuchtigheid en een manipulatief karakter.

Korte termijn versus lange termijn

Onderzoeker Setoh Peipei legt uit: ‘Opvoeden door te liegen kan tijd schelen, vooral als de echte reden waarom ouders willen dat kinderen iets doen ingewikkeld is om uit te leggen. Maar wanneer ouders kinderen vertellen dat eerlijkheid belangrijk is, maar zelf liegen, kan zulk gedrag tegenstrijdige signalen aan hun kinderen geven. Het gelieg van ouders kan uiteindelijk het vertrouwen aantasten en gelieg bij kinderen bevorderen.’

Lees ook: Hoe ga je om met liegen?

Alternatieven voor liegen

‘Ons onderzoek suggereert dat opvoeden door liegen negatieve gevolgen heeft voor kinderen als ze opgroeien’, gaat hij verder. ‘Ouders moeten zich bewust zijn van deze mogelijke negatieve gevolgen. Daarnaast is het goed om alternatieven voor liegen te overwegen, zoals het erkennen van de gevoelens van kinderen, informatie geven zodat kinderen weten wat ze moeten verwachten en door keuzes te maken en samen problemen op te lossen die goed gedrag van kinderen bevorderen.’

Lees ook: De meestgebruikte leugentjes om bestwil die ouders vertellen

Bron: ScienceDaily – beeld: Shutterstock