Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Onderzoek wijst uit: ook mannen hebben een biologische klok

Al zijn ze de vijftig gepasseerd, niet meer topfit of zelfs al met pensioen: vaak wordt er gedacht dat mannen tot op hoge leeftijd een kind kunnen verwekken. Maar is dat wel zo?

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Beth Israel Deaconess Medical Center en de Harvard Medical School in Boston blijkt dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen na een bepaalde leeftijd minder makkelijk een kind krijgen. Dit geldt vooral bij IVF.

Advertentie

Wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek verzamelde veertien jaar lang de gegevens van ruim negentienduizend IVF-behandelingen. De mensen die meededen aan het onderzoek werden onderverdeeld in vier leeftijdscategorieën: onder de dertig jaar, van dertig tot vijfendertig jaar. van vijfendertig tot veertig jaar en van veertig tot tweeënveertig jaar. Het resultaat? Niet alleen de vrouw, maar óók de man heeft in de laatste categorie een sterk verminderde kans om middels IVF een kind te krijgen.

Cijfers

Ter vergelijking: een vrouw van onder de dertig jaar heeft 73% kans om een baby te krijgen met een man tussen de dertig en vijfendertig jaar. Valt haar partner in de leeftijdscategorie veertig tot tweeënveertig jaar, dan is de kans op bevruchting 46%. Een groot verschil van bijna 30%.

Verloskundige Nick Macklon zegt over het onderzoek: ‘Het kan vrouwen helpen om hun partner aan te moedigen. Uit eerdere studies weten we dat één van de redenen dat vrouwen later aan kinderen beginnen, komt doordat de man langer nodig heeft om aan het idee van ouderschap te wennen. Dit onderzoek laat zien dat het niet alleen afhangt van de leeftijd van de vrouw.’

Bron: ELLE, Harpers Bazaar – Beeld: Shutterstock