Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: zo belangrijk is knuffelen met je baby

Jij dacht het wellicht al lang te weten, maar onderzoekers hebben opnieuw bewezen dat er niet zoiets bestaat als te veel knuffelen met je baby.

Advertentie

Onderzoekers van het Nationwide kinderziekenhuis in de Amerikaanse staat Ohio onderzochten 125 pasgeboren baby’s, onder wie ook prematuur geboren baby’s. De prematuur geboren baby’s reageren minder op aanraking dan de baby’s die na een volledige zwangerschap waren geboren. Maar… prematuur geboren baby’s die veel geknuffeld werden door hun ouders en daarmee veel huid-op-huid contact hadden, reageerden juist even goed op aanraking. Ongeacht of ze prematuur, of ‘op tijd’ geboren waren.

Tip: Draag je baby altijd lekker dicht tegen je aan met een van deze fijne draagdoeken

Oxytocine

Volgens de onderzoekers is huid-op-huid contact één van de belangrijkste dingen die ouders hun baby kunnen bieden om hem goed te laten ontwikkelen. Knuffelen en ander lichaamscontact bevordert de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon zorgt niet alleen voor een gevoel van geluk, het versterkt ook het immuunsysteem. Oxytocine helpt een baby kalmeren, zijn temperatuur stabiel te houden, de hartslag laag te houden en zorgt voor een gevoel van veiligheid. Zo zorgt knuffelen en troosten voor de aanmaak van oxytocine en het verlagen van stress en bevordert het de hechting. Kinderen die al op jonge leeftijd veel oxytocine , en weinig cortisol (het stresshormoon) aanmaken, zullen op latere leeftijd ook meer oxytocine aanmaken bij lichaamscontact. Hierdoor kunnen ze beter met stress omgaan.

Lees meer: Kun je een baby verwennen?

Advertentie

Meer voordelen van knuffelen

Knuffelen verlaagt stress en bevordert de hechting, maar er zijn nog meer voordelen: 

  • Knuffelen verlaagt je bloeddruk
  • Knuffelen verbetert de band met je geliefden
  • Knuffelen verhoogt het geduld
  • Een knuffel geeft troost en dient als aanmoediging
  • Meer lichaamscontact leidt tot minder huilen
  • Knuffelen kan altijd en overal

Lees meer: Waarom een teddybeer onmisbaar is voor je baby

Bron: mother.ly – Beeld: Shutterstock