Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: zo lang duurt ontzwangeren écht

Zwanger zijn, bevallen en de eerste tijd met je baby: hoe geweldig ook, het is best pittig. Toch wordt vaak verwacht dat je snel weer in shape bent, sociaal actief en aan het werk. Veel té snel, vindt Dr. Julie Wray van de Engelse Salford universiteit.

Advertentie

Sterker nog, volgens Dr. Julie Wray hebben de meeste kersverse moeders wel een jaar nodig om mentaal en fysiek te herstellen na een bevalling en weer volledig in evenwicht te komen. Tijdens haar onderzoek interviewde Wray jonge moeders over de periode na de bevalling. Ze vroeg de moeders hoe zij zich voelden, naar de druk die zij opgelegd kregen door hun werkgever én de druk die zij zichzelf oplegden.

Werkdruk

Natuurlijk, ooit moet je weer aan het werk en uit je cocon kruipen. Maar volgens Wray is het niet realistisch om dit al na zo’n zes weken te doen. ‘Vrouwen hebben eerder een jaar nodig om te herstellen,’ legt ze uit. ‘Het gaat immers niet alleen om lichamelijk herstel, ook je geest heeft een flinke metamorfose ondergaan en moet zich na de bevalling aanpassen aan de totaal nieuwe situatie.’ Goed luisteren naar je lichaam en op basis daarvan bepalen wanneer je klaar bent om weer aan het werk en de deur uit te gaan, is gezonder dan zo snel mogelijk weer actief willen zijn.

Boekentip! ‘How about mom’ is een eerlijk boek over het moederschap met de beste adviezen van andere moeders en medische experts.

Lees ook: Dit kun je verwachten van de kraamweken. 

Ziekenhuis

Ze vindt het ook zorgelijk dat veel moeders tegenwoordig al snel na de bevalling het ziekenhuis verlaten. ‘Vroeger verbleven vrouwen na de bevalling veel langer in het ziekenhuis. Hier leerden de jonge moeders hoe zij hun nieuwe rol het beste konden aanpakken. Tegenwoordig staan vrouwen soms drie uur na de bevalling alweer buiten.’ Kortom, het devies van dokter Wray: luister goed naar je lichaam en geest en doe het zolang je dat nodig hebt (en het praktisch gezien mogelijk is, natuurlijk) rustig aan.

Ontzwangeren

Het herstel van je lichaam na je zwangerschap wordt ook wel ‘ontzwangeren’ genoemd. Wil je deze periode goed voorbereid ingaan? Lees dan hier wat de lichamelijke verschijnselen zijn en hoe je hiermee om kunt gaan.

Bron: HelloGiggles.com

Tara Stokdijk

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier