Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: zo sus je de driftbui van een kind

Peuters lijken soms uit het niets te ontploffen. Thuis, in een winkel, op straat. Hoe ga je het beste om met de driftbuien van een kind? Een stel slimme knapen aan de universiteit van Minnesota hebben hier onderzoek naar gedaan.

Advertentie

Geluiden

De onderzoekers hebben van 100 peuters met een driftbui de audio-gegevens verzameld om de geluiden te analyseren. Wat blijkt? Dat een driftbui begint met woede en eindigt met verdriet, zoals lange tijd werd gedacht, is onjuist. Het onderzoek laat zien dat gevoelens van verdriet en woede tijdens een driftbui gelijktijdig plaatsvinden. Verdriet in combinatie met huilen en jammeren, blijft van het begin tot eind aanhouden. Woede in combinatie met gillen, schreeuwen en schoppen, trekken en duwen, ontstaat in pieken.

Tip: Tegen deze spelletjes zegt jouw druktemaker geen nee

Gevoelens

De uitkomst van dit onderzoek moet ouders helpen om te gaan met de driftbuien van een kind. Zo is het onjuist dat woede sneller wegzakt dan verdriet. Het advies luidt als volgt: reageer, wanneer je kind in een driftbui terechtkomt, niet op zijn woede. Het gevoel van verdriet tijdens een driftbui blijft aanhouden, maar wanneer je op pieken van woede reageert worden deze gestimuleerd en komt het kind in een vicieuze cirkel terecht.

Lees ook: 10x waarom een driftbui heel goed is voor je peuter (en voor jou)

Wat te doen?

De beste manier om je kind te kalmeren is om de woede te negeren en het verdriet aandacht te geven. Wanneer deze pieken afnemen kun je het kind makkelijker kalmeren. En dat kunnen ouders als geen ander, met knuffels en kussen.

Advertentie

Deze theorie, gebaseerd op audio-opnamen, komt overeen met de denkwijze van dokter Laura Markham, gespecialiseerd in driftbuien bij kinderen. ‘Als volwassene ga je anders om met gevoelens van woede en verdriet. Je gaat niet op de grond liggen of stampen met je voeten. Het is belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft. Op deze manier kun je een driftbui sneller sussen. Maak het kind duidelijk dat je hem begrijpt. Met als resultaat dat de driftbui sneller verdwijnt.’

Meer weten? Hier nog 10 manieren om dreigende driftbuien in de kiem te smoren

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Fatherly – Beeld: Shutterstock