Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoeker: 'Nieuwe moeders, wees niet zo streng voor jezelf'

We weten allemaal dat de perfecte ouder niet bestaat. Toch gaat het moederschap voor velen gepaard met allerlei onzekerheden. Niet nodig, zegt een Amerikaanse deskundige. 'Streef niet naar perfectie, goed genoeg is meer dan genoeg.'

Advertentie

Eigenlijk weten we het allang, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs: ook als je het niet honderd procent ‘goed’ doet, kan het helemaal goedkomen met je baby. Een groep Amerikaanse onderzoekers wilde weten wat er zou gebeuren als moeders niet op elke huilbui van hun pasgeboren baby konden reageren. Ze observeerden 81 moeders die recent een eerste kind hadden gekregen. De deelnemende baby’s waren tussen de 4,5 en 12 maanden oud en waren allemaal relatief prikkelbaar. Er werd gekeken naar hoe de moeders reageerden als hun baby begon te huilen.

Lees ook: Huilbaby: hoe ga je ermee om?

Gevoel van veiligheid

Uit eerder onderzoek is bekend dat veiligheid en geborgenheid in de kindertijd een positieve invloed kan hebben op de fysieke, motorische en cognitieve ontwikkeling van een kind. Dat gevoel van veiligheid geef je je baby onder andere door hem op te pakken als hij huilt, hem tegen je aan te houden en te troosten. Maar dat hoeft niet bij elk huiltje, blijkt uit het onderzoek. ‘Als je dat minstens de helft van de tijd doet, is dat genoeg voor de baby om zich nog steeds veilig te voelen’, zegt dr. Susan Woodhouse, een van de onderzoekers en expert op het gebied van hechting van baby’s.

Lees ook: Hechtingsstijlen: veilig of onveilig gehecht kind

Huid-op-huidcontact

De onderzoekers zagen dat baby’s vooral kalmeerden door huid-op-huidcontact. Het onderzoek benadrukt dan ook het belang van huid-op-huidcontact, omdat het ervoor zorgt dat baby’s zich vertrouwd voelen bij hun verzorgers.

Lees ook: Huidhonger en buidelen bij baby’s

Wegleggen

Verder blijkt uit de resultaten dat het goed is om je baby soms even met rust te laten. Bijvoorbeeld door hem even rustig weg te leggen op een moment dat hij niet huilt. Hierdoor krijgt een kind de kans om zelf zijn omgeving te verkennen. Daarbij benadrukt dr. Woodhouse dat ouders er wel voor moeten zorgen dat dit veilig gebeurt. Dus op een veilige plek, zonder gevaarlijke objecten in de buurt.

Advertentie

Vergevingsgezind

Met deze studie hoopt dr. Woodhouse dat moeders – vooral degenen die heel gespannen zijn om het perfect te willen doen – zullen beseffen dat ze ‘goed genoeg’ zijn als ze het de helft van de tijd ‘goed doen’. ‘Baby’s zijn eigenlijk heel vergevingsgezind’, zegt ze. ‘Er zijn maar bepaalde dingen die ze echt nodig hebben. Als we ons nou op die dingen concentreren, wordt het gewoon een stuk eenvoudiger en zal het ouderschap meer voldoening geven.’

Lees ook: 4 signalen die kunnen wijzen op een mommy burn-out

Bron: Parents Beeld: Shutterstock