Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: ‘Een zwangerschap is écht besmettelijk’

Lijkt het soms alsof iedereen in je omgeving tegelijkertijd zwanger is? Tja, als er één schaap over de dam is... Volgens nieuw onderzoek kan een zwangerschap écht 'besmettelijk' werken in een vriendengroep. En het kan bovendien een positieve invloed hebben op jouw kans om ook zwanger te worden.

Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd voor de American Sociological Association, werden 17.000 vrouwen gevolgd. Aan het begin van het onderzoek waren ze minimaal vijftien jaar oud. Ruim tien jaar later bleek de helft van de vrouwen moeder te zijn geworden.

Advertentie

Patronen

Tijdens het onderzoek gaven de vrouwen inzicht in hun vriendschappen, waardoor de wetenschappers patronen konden ontdekken in vriendengroepen. Vooral bij vriendschappen die al sinds de middelbare school bestonden, ontdekten de onderzoekers een sterk aanstekelijk element wanneer het ging om geplande zwangerschappen. Als één van de vrouwen zwanger bleek te zijn, volgden de anderen al snel.

Drie redenen

Volgens de onderzoekers zijn er drie mogelijke redenen voor de ‘besmettelijkheid’ van zwangerschappen binnen vriendengroepen:

  1. Sociale invloed: zodra iemand zwanger is, wil de rest niet achterblijven. Als je de enige niet-zwangere bent, kun je je buitengesloten voelen. Lees ook: Als iedereen zwanger is behalve jij.
  2. Geruststelling: vrouwen zijn eerder geneigd om een zwangerschap aan te gaan als ze zien dat een vriendin een geslaagde zwangerschap heeft doorgemaakt. Als je vriendin het kan, dan kan jij het ook.
  3. Praktisch: als twee of meer vriendinnen tegelijkertijd kinderen krijgen, kunnen ze bepaalde taken en kosten delen, zoals kinderopvang en een oppas.
Dit zegt je sterrenbeeld over hoe je het doet als moeder

Aantal kinderen

Overigens bleek niet alleen het ‘zwanger worden’ aanstekelijk te werken, maar ook het aantal kinderen dat je krijgt. Als vriendinnen drie kinderen krijgen, is de kans groter dat jij ook drie kinderen op de wereld zet. Als het je allemaal gegeven is, natuurlijk. Onderzoek: het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen is 4 jaar.

Bron: ASA – Beeld: Shutterstock