Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
beeldscherm
door

Onderzoekers: zeg vaker nee als je kind ’s avonds wil gamen of televisiekijken

Dat het blauwe licht van schermen slecht voor de nachtrust en de ogen is, weten we. Maar onderzoekers noemen nóg een reden om je kind ’s avonds niet te laten gamen, tv-kijken of internetten.

Advertentie

Kinderen die ’s avonds nog even gamen, Instagrammen of tv-kijken, hebben vaker slaaptekort, blijkt uit een studie die verscheen in het tijdschrift Global Pediatric Health. Op zich is deze conclusie niet zo verrassend, maar toch goed om bij stil te staan als je je kind zijn telefoon of iPad mee naar zijn kamer laat nemen. Er is namelijk nog een gevolg, waar je misschien niet direct aan denkt.

Slaapgebrek

De onderzoekers stelden de ouders van 234 kinderen tussen de acht en zeventien jaar vragen over de voeding van hun kinderen, de mate van bewegen, hoe vaak ze achter een scherm zitten en welke apparaten ze gebruiken (televisie, computer, smartphone of iPad).

Wat blijkt? Kinderen die het niet kunnen laten om ’s avonds te gamen of hun favoriete serie af te kijken, slapen gemiddeld een half uur korter dan kinderen die op tijd en zonder beeldscherm naar bed gaan. Bij kinderen die ’s avonds nog even achter de laptop duiken of de laatste berichten op Instagram checken, is het verschil zelfs nog groter: een uur slaaptekort. Ook gaat de slaapkwaliteit achteruit. Dit heeft niet alleen tot logisch gevolg dat ze ’s ochtends moe zijn, maar van slaaptekort is ook bekend dat het kan leiden tot overgewicht.

'Blauw ledlicht kan netvlies van kinderen beschadigen'

Zeg vaker nee

Volgens de onderzoekers kan het daarom helemaal geen kwaad om (vaker) nee te zeggen als je kind ’s avonds nog even televisie wil kijken of naar een ander beeldscherm wil staren. ‘Die driftbui moet je maar voor lief nemen, het is in hun eigen belang.’

Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier