Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

De 10 geboden voor een geslaagde playdate

Zodra je kind naar school gaat, barst zijn sociale leven los. Leuk voor hem, al die speelafspraakjes, maar soms een uitdaging voor jou. Als alle ouders en kinderen zich nu aan deze tien regels houden, voorkom je irritaties en wordt het gezellig!

Advertentie
 1. Gij zult u aan de afgesproken tijd houden

  Heeft je kind met een vriendje of vriendinnetje afgesproken, dan is het wel zo handig en beleefd om van tevoren af te spreken tot hoe laat de playdate duurt. De meeste ouders houden zo’n twee uur aan. Uiteraard hangt dit ook af van de leeftijd van de kinderen en hoe goed je het vriendje of vriendinnetje en/of de andere ouders kent. Eén ding is zeker: haal je kind nooit later op dan de afgesproken tijd. Je vindt het zelf ook irritant als je op andere ouders zit te wachten, toch?

 2. Gij zult het enigszins eerlijk verdelen

  Heb jij liever niet te vaak vriendjes over de vloer? Dan is het niet netjes om je kind wel regelmatig bij anderen onder te brengen. Om het voor beide partijen leuk te houden, is iets van evenwicht een goed idee. Probeer het een beetje om en om te doen. Al hoeft niet alles op een weegschaal, natuurlijk.

 3. Gij zult ervoor zorgen dat uw kind zich netjes gedraagt

  Kinderen zijn kinderen. Maar ze kunnen zich best beleefd en bescheiden gedragen, zeker als ze bij anderen zijn. Maak van tevoren duidelijke afspraken met je kind over wat hij wel en niet mag doen bij een ander thuis. Zorg dat je kind weet dat hij zich netjes moet gedragen en maak duidelijk wat dat inhoudt: niet zeuren om snoep, dankjewel zeggen, helpen met opruimen, zorgen dat je nog eens mag komen dus. En nu maar hopen dat zijn vriendjes dat ook van hun ouders leren. Etiquette, wat kun je verwachten van een kind?

 4. Gij zult niet blijven plakken als ouder

  Je herkent het vast: je kind krijgt een vriendje over de vloer, en diens moeder gaat er automatisch van uit dat jullie dan ook een ‘playdate’ hebben. Voor je het weet zit ze bij je aan de keukentafel uitgebreid te mopperen op de juf of te roddelen over andere ouders. Zelfs als je het op zich best gezellig vindt, komt het niet altijd uit. Blijf zelf dus ook niet ongevraagd plakken als je je kind bij een ander brengt. Je mag ook gerust vriendelijk bedanken als je koffie krijgt aangeboden terwijl je liever iets anders gaat doen. In principe is de regel dat de kinderen een date hebben, niet de ouders.

  Advertentie
 5. Gij zult aardig doen tegen álle vriendjes en vriendinnetjes

  We gaan er heus niet van uit dat je een bullebak bent tegen onschuldige kinderen die nota bene bevriend zijn met de jouwe. Maar eerlijk is eerlijk: er komen vroeg of laat ook kinderen over de vloer waar je niet zo enthousiast over bent. Want brutaal/zeikerig/luidruchtig/vul maar in. Je mag zo’n kind best duidelijk maken wat bij jullie thuis de regels zijn, maar hou je in als je van binnen ontploft. Diep ademhalen, vriendelijk lachen, nog even en die kleine stoorzender wordt weer opgehaald.

Ruzie tussen kinderen?
 1. Gij zult er niet van uitgaan dat iedereen glutenvrij/lactosevrij/veganistisch eet

  Als je kind overgevoelig voor gluten of melkproducten? Geef hem dan wat snacks mee als hij ergens gaat spelen. En mag hij absoluut geen lactose/chocolade/dierlijke producten of noem nog eens wat? Laat het absoluut weten aan de andere ouders en geef wederom iets te eten mee. Andersom is het best aardig als je iets in huis haalt speciaal voor het allergische vriendje dat wekelijks langskomt.

 2. Gij zult de huisregels respecteren

  Elk gezin heeft z’n eigen regels wat betreft schermtijd, snoepen, handen wassen of schoenen uit in huis. Jij bepaalt hoe het er bij jou thuis aan toegaat en omgekeerd heeft je kind zich te houden aan de regels bij andere mensen thuis. Lijkt logisch, maar niet elk kind (of elke ouder) schijnt dit te begrijpen.

 3. Gij zult irritaties of incidenten eerlijk bespreken

  Wat doe je als het kind van een ander zich steeds weer misdraagt bij jou thuis? Of als je merkt dat jouw kind wordt beïnvloed door negatief gedrag van zijn vriend? Sowieso: praten met de ouders. Misschien hebben die geen idee en willen ze graag helpen het gedrag te veranderen. Hetzelfde geldt voor conflicten tussen de kinderen. Of als er iets vervelends is gebeurd, zoals een ongelukkige valpartij. Zo’n gesprek is misschien even ongemakkelijk, maar andersom zou je het toch ook willen horen?

 4. Gij zult netjes bedanken voor het spelen

  Leer je kind dat het sympathiek is om te bedanken voor het spelen. Ook als hij al ouder is en zelf naar huis gaat na afloop van een playdate. Jij vindt het ook fijn om een bedankje te krijgen als je de hele middag catering en entertainment hebt verzorgd voor een ander kind.

 5. Gij zult direct vertrekken als het afgelopen is

  Hoe gezellig (of niet) de playdate ook was, het ophalen hoeft geen uren te duren. Niets zo irritant als getreuzel terwijl je op hete kolen zit omdat er bijvoorbeeld gekookt of viool geoefend moet worden. Kinderen hebben er een handje van om juist op zo’n moment te kijken hoe lang ze de boel nog kunnen rekken: geef daar niet aan toe. Schoenen aan, jas aan, dankjewel, doei, en dooooor. Maak dit gerust ook duidelijk aan andere ouders als ze hun kind bij jou ophalen. Een beetje subtiel, als het kan. Wie weet zijn jullie kinderen vrienden voor het leven…