Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dít zijn de meest ‘borstvoedingsvriendelijke’ gemeenten van Nederland

Borstvoeding geven in het openbaar blijft onderwerp van discussie en wordt lang niet overal getolereerd. Het Voedingscentrum wil hier verandering in brengen en deelt daarom sinds een paar jaar het keurmerk ‘Voeden kan hier’ uit aan plekken waar het wél kan en mag. In Den Haag vind je relatief de meeste van dit soort locaties en daarom is de hofstad nu uitgeroepen tot de meest ‘borstvoedingsvriendelijke’ gemeente van Nederland.

De boodschap van het Voedingscentrum: zorg dat vrouwen zich prettig voelen om hun kind te voeden in het openbaar. En in Den Haag hebben ze dat dus goed in de praktijk gebracht. Van alle gemeentes in Nederland heeft de stad de meeste ‘borstvoedingsvriendelijke’ locaties, zoals horecagelegenheden, bibliotheken en speeltuinen.

Advertentie

Ook deze gemeenten zijn goed bezig

Om de titel ‘borstvoedingsvriendelijk’ te mogen krijgen, moet een gemeente tenminste één borstvoedingsvriendelijke locatie per 50 pasgeborenen hebben. In Den Haag zijn maar liefst 139 van dit soort locaties te vinden en zij zijn daarom nu de ‘winnaar’. Maar zeven andere gemeenten mogen nu ook dit predicaat dragen, namelijk Bergen (NH), Brielle, Midden-Delfland, Opsterland, Ouder-Amstel, Veldhoven en Woensdrecht. Hiermee zijn er 35 gemeenten met het predicaat. Benieuwd of jouw woonplaats er ook bij is, of wil je weten wat hiervoor nodig is? Hier vind je meer informatie.

Borstvoeding natuurlijk

Om de titel ‘officieel’ te maken kreeg Ina Blom, stadsdeelmanager Jeugd en Gezin Den Haag, een plaquette uitgereikt van Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum. Blom: ‘Wij vinden het belangrijk dat moeders zich comfortabel voelen om borstvoeding te geven in het openbaar. Borstvoeding is een heel natuurlijk iets. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat moeders in het openbaar hun kind voeden. Wij zijn trots dat Den Haag voorop loopt als grote stad. Dat er maar vele andere mogen volgen.’

Aanstootgevend

Vorig jaar vroeg het Voedingscentrum ruim 900 moeders naar hun ideeën over borstvoeding. Een derde van de moeders zei zich onprettig te voelen bij het geven van borstvoeding in het openbaar. Ze hadden het gevoel dat anderen het aanstootgevend vinden of waren bang negatieve reacties te krijgen van hun omgeving.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl – Beeld: Shutterstock